Videospeler inladen...

“Ontploffing in Gaza doodt 4 Palestijnen”

“Er zijn vier Palestijnen gedood en er vielen verschillende gewonden door een explosie in het zuidoosten van de Gazastrook”, dat meldt de minister van Volksgezondheid van Gaza. Het Israëlische leger heeft gemeld geen weet te hebben van enige activiteit in die regio en onderzoekt het incident.

“Een voertuig is ontploft nabij een van de vijf protestkampen die de Palestijnen de laatste weken langs de grens tussen Gaza en Israël hebben opgezet”, dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. De oorzaak van de ontploffing vlakbij de stad Rafah is niet duidelijk. Het Israëlische leger heeft gereageerd en zei dat het zich niet bewust was van enige activiteit in de regio waar de ontploffing heeft plaatsgevonden. Ze melden dat ze het incident gaan onderzoeken. 

Ministerie Volksgezondheid Gaza : “233 gewonden door Israëlische kogels”

Het incident komt een dag na een massale protestactie langs het grensgebied waarbij duizenden Palestijnen protesteerden tegen de tien jaar oude blokkade. Daarbij werden Israëlische vlaggen en autobanden in brand gestoken.

Bij die protesten werd 1 Palestijn gedood en raakten er 233 gewond door Israëlische kogels, dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

"Het dodental de afgelopen twee weken is opgelopen tot 28, ook vielen er sinds 30 maart meer dan 1.500 gewonden door Israëlische kogels."

"Dag van de Terugkeer"

De protesten werden georganiseerd door Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook controleert. Maar de protestacties werden ook gevoed door de barre levensomstandigheden en de wanhoop bij de 2 miljoen inwoners van Gaza.

Mensenrechtenorganisaties noemen de Israëlische interventie onwettig, omdat de soldaten kogels gebruiken tegen ongewapende betogers. Israël antwoordt dat het alleen de aanstichters van het geweld uitschakelt, en dat Gaza de demonstrerende jongeren inzet als menselijk schild voor aanvallen tegen de militairen.

De periode van protest is gestart op 30 maart en gaat over de "Dag van de Terugkeer" naar het oorspronkelijke woongebied in Israël. Het hoogtepunt van de protesten wordt verwacht op 15 mei. Op die dag viert Israël zijn 70-jarige bestaan. Wat de Palestijnen als "nakba”, als “catastrofe” benoemen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen