"De media beschouwen ons als 2 domme grieten, maar met ons kan je veel plezier beleven"

Beroemd worden. Dat zagen de roodharige tweelingzussen Gabriela en Monica Irimia wel zitten, nadat ze met hun moeder in 2002 van Roemenië naar Groot-Brittannië verhuisd waren. De ideale start leek hen de Britse talentenshow "Popstars: the rivals". Winnen deden ze niet, maar hun debuutsingle, een billenkletser pur sang met de legendarische meezing-zinnen "We are the Cheeky Girls, you are the Cheeky Boys" werd een heuse Europese hit. De schaars geklede zussen verdwenen daarna terug in de anonimiteit, al wisten ze in de Britse hitparade nog enkele keren te scoren. Maar ze bleven optreden, en doen dat nog steeds met even weinig om het lichaam.

"We hadden niets beters te doen en een deelname aan een tv-programma leek ons wel iets, nadat we in ons geboorteland Roemenië balletlessen en toneelschool gevolgd hadden", aldus het duo in februari 2003 op BBC News. Ze waren nauwelijks 20 en overleefden met succes de auditieronde van "Popstars", ook al zou jurylid Pete Waterman later zeggen dat dat vooral was omdat ze zo slecht waren. Het was voldoende om platenmaatschappijen geïnteresseerd te krijgen en met de hulp van hun moeder, die het nummer geschreven had, werd "Cheeky song (Touch my bum)" ingeblikt.

Niet alleen de Britten kregen het warm van de heupwiegende Cheeky Girls. Ook in onder meer Nederland, Finland, Frankrijk en Japan scoorden de jonge vrouwen. In Vlaanderen steeg de single 15 jaar geleden in de hitparade door tot de vierde plaats. Maar hoe succesvol het nummer commercieel ook was, het bleef niet gespaard van kritiek. Het werd in 2004 door het Britse publiek in een poll van Channel 4 zelfs verkozen tot "Slechtste popsong ooit".

Gabriela Irimia in juli 2008 op Digital Spy: "De media hebben ons altijd erg kritisch benaderd. Of het nu gaat over ons imago, de kleren die we dragen, onze optredens of ons accent. Ze beschouwen ons als 2 domme grieten. Maar we zijn meer dan alleen maar 2 meisjes die voortdurend "Cheeky, cheeky" zingen. Met ons kan je ook veel plezier beleven."

Monica Irimia in november 2006 in The Telegraph: "Werken, werken, werken. Dat is ons motto. In de afgelopen 4 jaar hebben we hooguit 1 vakantie gehad. Voor het overige: non-stop werken. Dat is allemaal maar mogelijk dankzij onze fans, die ons blijven steunen. Het heeft mij en mijn zus nog dichter bij elkaar gebracht. Juist omdat we constant op elkaars lip leven."

De zussen konden alvast het succes niet vasthouden en verdwenen terug in de anonimiteit. In 2010 probeerden ze via "Britain's got talent" terug in de schijnwerpers te komen, maar ook dat was maar van korte duur. Problemen met de platenmaatschappij, belastingperikelen en grote uitgaven voor plastische chirurgie bleken dan weer te leiden tot een financiële domper voor het duo. En dus gingen beide vrouwen op zoek naar een job die geld in het laatje moest brengen. Als receptioniste bijvoorbeeld, of als kantoorbediende. Monica trouwde intussen, terwijl Gabriela vooral de tabloids haalde met een ophefmakende relatie met een Brits politicus.

Maar de passie voor muziek bleef en The Cheeky Girls treden ook nu nog altijd op. Waar ze natuurlijk ook hun hit van weleer met veel bravoure, en weinig kleding, blijven brengen. 15 jaar geleden zag dat er zo uit:

Meest gelezen