"VS is gevechtsklaar als er opnieuw chemische wapens in Syrië worden gebruikt"

De Verenigde Staten zullen opnieuw reageren in geval van een nieuwe chemische aanval in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, gezegd tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad.

Haley zei dat ze met de Amerikaans president Donald Trump had gesproken na de aanvallen van de VS en bondgenoten op enkele strategische plaatsen in Syrië. De VS zou "locked and loaded" of gevechtsklaar zijn, als het Syrische regime het giftige gas opnieuw gebruikt. Haley zei dat tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad waartoe Rusland had opgeroepen.

Die raad is er volgens haar niet in geslaagd om diegenen die chemische wapens gebruikten ter verantwoording te roepen, en "dat komt vooral door Rusland".

De strategie van de VS ten opzichte van Syrië blijft onveranderd

Nikki Haley

“Rusland sprak zes keer zijn veto uit tegen resoluties die het gebruik van chemische wapens aankaartten”, wat volgens Haley groen licht gaf aan Syrië om zijn wapenprogramma verder te zetten en te gebruiken tegen burgers.

De luchtaanvallen die de VS samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk uitvoerden, waren gerechtvaardigd als vergelding voor het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime, stelde Haley. Verder zei ze nog dat “de strategie van de VS ten opzichte van Syrië onveranderd blijft”.

Meest gelezen