Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Trump wil geen boots on the ground in Syrië"

De Verenigde Staten hebben samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië. Dat heeft president Donald Trump afgelopen nacht bekendgemaakt. VS-correspondent Björn Soenens licht toe.

Waarom zijn er luchtaanvallen uitgevoerd?

"Na de aanval met gifgas op de stad Douma is er een hele week over en weer  gediscussieerd, Trump dreigde woensdag al met vergeldingsacties. Het bewijs voor die gifgasaanval blijkt voldoende te zijn en dus zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tot de actie overgegaan."

"In zijn toespraak in het Witte Huis verklaarde president Trump dat hij met de aanvallen wil voorkomen dat Assad ooit nog chemische wapens zal inzetten. Het is allicht ijdele hoop om dat met zo'n actie te voorkomen."

Welke doelen zijn aangevallen?

"De aanvallen zijn uitgevoerd op drie locaties. Een research centre nabij de hoofstad Damascus, waar onderzoek wordt gedaan naar chemische wapens, een chemische opslagplaats in Homs, en een aantal luchtmachtbasissen en commandoposten in en om Damascus. Die waren naar verluidt al grotendeels verlaten omdat de Syriërs de aanval allicht hadden zien aankomen en hun mensen en materiaal teruggetrokken hadden."

"Opvallend is ook dat er geen sprake van is dat de Russen zelf hebben teruggevuurd. De Syriërs zeggen zelf dat ze 13 raketten uit de lucht gehaald hebben. De bron daarvan is de Syrische staatstelevisie, we weten niet of dat klopt."

Wat met Rusland?

"De afgelopen week is er achter de schermen allicht druk onderhandeld met Rusland, dat dreigde met een stevige reactie als er een luchtbombardement zou komen. Trump benadrukte vannacht ook heel duidelijk dat dit géén aanval is tegen Rusland, géén aanval tegen Iran, zelfs géén aanval tegen de Syrische president Assad. Nee, de aanval is gericht tegen het gebruik en de verspreiding van chemische wapens van het regime."

"Trump sprak ook duidelijke taal aan het adres van Rusland en Iran. Rusland en Iran zouden Assad en zijn regime niet moeten ondersteunen, zei hij. Waarom zou je een moorddadige dictator steunen die chemische wapens gebruikt? Hij drong bij hen aan op actie om het juiste en het rechtvaardige te doen en zei dat ze op termijn zullen worden beoordeeld door de vrienden die ze behouden."

Wat brengt de toekomst?

"Trump gebruikte in zijn verklaring de woorden sustained action. Je zou dat kunnen interpreteren als een langdurige actie, maar ook kan het betekenen dat hij bedoelt: elke keer als Assad chemische wapens inzet, zullen we terugslaan. Maar minister van Defensie James Mattis was heel duidelijk: het gaat om een one time shot. We hebben drie doelwitten aangevallen en daar blijft het bij."

"James Dunford, de stafchef van het Amerikaanse leger, voegde daar nog aan toe dat er heel specifiek doelwitten gekozen zijn, op die manier dat er geen Russische slachtoffers zouden vallen. Men was enorm beducht voor een escalatie na de tweets en de uitlatingen van afgelopen week."

"Naar verluidt zouden Trump en Mattis wel heftige discussies gevoerd hebben. Trump zou een grotere en meer omvangrijke actie gewild hebben, Mattis daarentegen zou het beperkt hebben willen houden. Hij wilde een korte actie, als een moreel signaal, om te zeggen: dit pikken we niet."

"Trump gaf afgelopen nacht wel aan dat Amerika niet van plan is een boots on the ground-strategie te hanteren, hij wil geen grondoorlog starten. Bijna ootmoedig zei hij dat de toekomst van Syrië bij het volk ligt. De VS kan geen vrede en veiligheid stichten. Het Midden-Oosten is een getroubleerde plek, Amerika kan het niet verlossen van het kwaad, die illusie koesteren we niet. Een duidelijke boodschap dus dat dit een eenmalige actie is." (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Hoe zijn de reacties in de Verenigde Staten?

"De politieke reacties in de VS lopen volgens de partijlijnen. De Republikeinen steunen president Trump, zeggen dat de actie nodig was om een signaal te stellen, een moreel signaal, om aan te geven dat aanvallen met chemische wapens tegen burgers niet door de beugel kunnen."

"De Democraten laten een ander geluid horen. Senator Tim Kaine noemt het een oorlogsdaad van Trump waarvoor hij geen toestemming heeft gevraagd aan het Congres, en dus is deze actie illegaal. Nancy Pelosi, voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden stelde dat één nacht van bommen en raketten nooit het gebrek aan strategie in Syrië kan maskeren. Er is namelijk geen plan tot vrede in Syrië. Een deprimerende boodschap."

Videospeler inladen...

Meest gelezen