Videospeler inladen...

Buitenlandse toeristen vinden - na aanslagen - weer vaker de weg naar Vlaanderen

2017 was voor het Vlaamse toerisme een recordjaar. Na een dip in het aantal bezoeken en overnachtingen in aanslagen­jaar 2016, heeft de toeristische sector zich meer dan herpakt. Tegenover 2016 waren er bijna één miljoen meer toeristische aankomsten in 2017, en de sector deed het daarmee beter dan recordjaar 2015. Opvallend: vooral buitenlandse toeristen zijn weer helemaal terug, zo blijkt uit de cijfers.

De toeristische sector heeft zich vorig jaar hersteld na rampjaar 2016. Er kwamen weer 8 procent meer toeristen naar ons land dan in 2016, nog 2 procent meer dan in het vorige recordjaar 2015. Concreet werden er 12,8 miljoen toeristische aankomsten geregistreerd, bijna één miljoen meer dan in 2016. Die groei komt er vooral door de terugkeer van buitenlandse toeristen: tegenover 2016 werden er 13 procent meer bezoeken geregistreerd. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 11 procent voor buitenlands toerisme. In 2017 steeg het aantal toeristische bezoeken van Belgen in Vlaanderen en Brussel met 3 procent.

Vertaald naar hotelovernachtingen zijn dat 30,7 miljoen overnachtingen, 6 procent of ruim 1,6 miljoen meer dan in 2016. Ook daar pieken vooral de boekingen van buitenlandse toeristen, met een stijging van 11 procent tegenover 2016. Buitenlandse toeristen kwamen vooral in de zomermaanden naar ons land, maar ook in het najaar piekte het aantal overnachtingen. In december werden ook opvallend meer kamers geboekt door buitenlanders dan in 2016. Een verklaring daarvoor is de pro-Catalaanse protestmars in Brussel. De bezettingsgraad in de Vlaamse hotels lag gemiddeld 4 procent hoger dan in 2016.

Uit quasi alle Europese landen komen er weer meer toeristen naar ons land, met als uitschieters Hongarije (+37%), Zwitserland (+16%) en Duitsland (+14%). Ook uit de andere hoeken van de wereld worden meer reizen naar ons land geboekt. De opvallendse stijgingen komen uit Brazilië (+48%) en Rusland (+34%).

De moeilijke periode is voorbij. We zijn niet bij de pakken blijven zitten.

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is blij met deze kentering. "De moeilijke periode is voorbij: we groeien weer fors, dankzij het harde werk van Toerisme Vlaanderen en vooral de toeristische sector zelf. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben niet gepanikeerd. Na de aanslagen van 22 maart 2016 zijn we beginnen te timmeren aan een herstelstrategie. Daarin hebben we vooral gefocust we op onze Vlaamse troeven, waaronder onze gastronomie, ons kunstpatrimonium en onze wielercultuur. Die veerkracht werpt nu zijn vruchten af."

Meest gelezen