Videospeler inladen...

Professor Criekemans: "De militaire aanval op Syrië was symbolisch, een speldenprik"

De militaire aanval op Syrië was symbolisch, aangezien het land zich dagen erop heeft kunnen voorbereiden. Dat zegt David Criekemans, professor internationale politiek van de Universiteit van Antwerpen. "Maar eigenlijk heeft het Westen zich hiermee buiten de internationale orde gesteld."

Na dagen van speculatie gebeurde het afgelopen nacht dan toch. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombardeerden verschillende doelwitten in Syrië. Reden? De gifaanval in Douma, die volgens de drie landen zeker het werk is van het Syrische regime van president Bashar al-Assad. 

"De aanval was symbolisch", zegt professor Criekemans, die verwijst naar de aankondiging ervan enkele dagen geleden. "Syrië wist dat het eraan zat te komen en heeft zich dus kunnen voorbereiden. Eigenlijk is dit maar een speldenprik."

Het Westen heeft zich buiten de internationale orde gesteld. Het had eigenlijk eerst naar de VN-Veiligheidsraad moeten gaan

Maar wat is het gevolg hiervan? Een militaire reactie van de Syrische bondgenoot Rusland? "Dat verwacht ik niet", zegt de professor. "Wat er wel zal komen, is veel retorisch spierballengerol, vooral in de VN-Veiligheidsraad. Rusland heeft niet helemaal ongelijk als het zegt dat het Westen zich buiten de internationale orde heeft gesteld. De landen hadden met de bewijzen die ze hadden (dat Syrië achter de gifaanval zit, nvdr.) eerst naar de VN-Veiligheidsraad moeten trekken."

Volgens de Verenigde Staten zal het bij één aanval blijven, maar dat ligt volgens Criekemans moeilijk. "De VS wil een duidelijke norm: géén gebruik van chemische wapens. Dat betekent wel dat er opnieuw meteen moet worden gereageerd als er nog eens een chemische aanval plaatsvindt."

Bekijk het gesprek in "Terzake"

In "Terzake" analyseerde Criekemans de situatie verder met professor Jonathan Holslag (VUB). Bekijk het fragment hieronder. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen