AFP or licensors

Russische minister Lavrov: "Ex-spion Skripal vergiftigd met gif dat nooit in Rusland is ontwikkeld"

Het gif dat gebruikt is om ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter te vergiftigen, is een gif dat nooit in Rusland is ontwikkeld. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, op basis van geheime documenten die hij in handen zou hebben gekregen.

Afgelopen donderdag bevestigde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat Sergej Skripal en zijn dochter Joelia met zenuwgas zijn vergiftigd. Om welk zenuwgas het precies gaat, wilde de organisatie niet zeggen, maar het sterkte Groot-Brittannië wel in hun overtuiging dat het om novitsjok gaat, een gas dat in de jaren 70 en 80 werd ontwikkeld in Rusland. 

Maar dat klopt niet, zegt Rusland. Het land heeft naar eigen zeggen vertrouwelijke informatie in handen gekregen van een van de laboratoria die het onderzoek voerden voor de OPCW. Uit die informatie zou volgens Rusland blijken dat het gaat om het zenugas BZ, dat nooit in de Sovjet-Unie of Rusland is ontwikkeld. Volgens Lavrov was het wel een onderdeel van het chemische arsenaal van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. 

Zowel Skripal als zijn dochter verkeren niet meer in kritieke toestand. 

Meest gelezen