Een Syrische onderzoekscentrum werd zwaar beschadigd door de bombardementen van afgelopen nacht

VS, VK en Frankrijk bombarderen Syrië, Rusland is woedend (en alle andere reacties): herlees onze Liveblog

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben afgelopen nacht bombardementen uitgevoerd op verschillende doelwitten in Syrië. Een hele dag kwamen er van overal reacties binnen. Herlees het in onze Liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog: VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombarderen Syrië

We sluiten onze liveblog hierbij af. U kunt al het nieuws over de bombardementen in Syrië (en de gevolgen ervan) uiteraard blijven volgen via vrtnws.be, "Het Journaal" en het radionieuws. 

Liveblog: VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombarderen Syrië

We wisten enkele uren voordien dat er een beslissing zou vallen, maar we wisten niet wanneer exact en wat de doelwitten zouden zijn.

Premier Charles Michel (MR) in "Terzake"
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland: “Ongehoorde aanval op een soevereine staat” 

De Russische ambassadeur Vasili Nebenzja zei in de VN-Veiligheidsraad dat “VS en hun bondgenoten op een schaamteloze manier het internationaal recht hebben geschonden.” Dat zei hij tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad die Rusland had gevraagd.

Nebenzja vond het een “ongehoorde aanval op een soevereine staat”. Hij zei verder dat de landen met hun beschuldigingen naar de Veiligheidsraad hadden moeten gaan en het onderzoek naar chemische wapens hadden moeten afwachten, in plaats van het recht in eigen hand te nemen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"VS staat klaar om opnieuw aan te vallen als Assad nog eens chemische wapens gebruikt”

De Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley heeft in de VN-Veiligheidsraad gezegd dat de VS "locked and loaded" is om opnieuw aan te vallen als de Syrische president Bashar al-Assad nog eens chemische wapens gebruikt.

Verder zei Haley dat de aanvallen zorgvuldig waren gepland om te beperken dat er burgerslachtoffers zouden vallen. “Onze respons was gerechtvaardigd, gelegitimeerd en evenredig.” Haley zei ook dat "de strategie ten opzichte van Syrië onveranderd blijft”. 

Alle NAVO-landen staan achter de bombardementen die de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben uitgevoerd in Syrië afgelopen nacht. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

“Terughoudendheid om escalatie in Syrië te vermijden”

De VN-veiligheidsraad komt op dit moment samen. De secretaris-generaal Antonio Guterres vraagt “alle leden van de VN-veiligheidsraad om terughoudendheid te bewaren om een escalatie van de situatie in Syrië te voorkomen”.

"Het mogelijke gebruik van chemische wapens in Syrië vraagt een onderzoek van de VN." Guterres zegt verder dat internationale onderzoekers klaarstaan om Douma te bezoeken waar vermoedelijke chemische wapens zijn gebruikt bij de aanval vorige week zaterdag.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Pentagon: "Bombardementen veranderen niets aan onze Syrië-koers"

De bombardementen veranderen niets aan de Amerikaanse houding tegenover het Syrische regime. Dat zegt een Pentagon-woordvoerder Dana White tijdens een persconferentie waarop meer details worden gegeven over de bombardementen die de VS samen met de Britten en de Fransen uitvoerde op Syrië.

"Ons doel blijft IS vernietigen, niet het Syrische regime omverwerpen. Maar we zullen niet toekijken hoe Assad, gesteund door Rusland en Iran de internationale regels overtreedt door chemische wapens te gebruiken tegen Syrië."

Luitent-generaal Kenneth McKenzie geeft extra details over welke wapens er gebruikt zijn en hoeveel. Hij vertelt dat er afgelopen nacht, alles opgeteld, 105 raketten zijn afgevuurd, naar drie doelen. Die doelen zouden chemische wapens herbergen of gebruikt worden om zulke wapens te ontwikkelen.

Trump tweet: "Missie volbracht"

De Amerikaanse president Donald Trump is wakker en wendt zich tot zijn geliefde uitlaatklep, Twitter, om de luchtaanval van gisteren een succes te noemen en zijn medestanders te bedanken: 

VN-Veiligheidsraad komt vanmiddag bijeen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanmiddag om 17 uur Belgische tijd bijeen.  Dat gebeurt na een vraag van Rusland.

Michel reageert in "Het Journaal"

Premier Charles Michel (MR) heeft begrip voor de bombardementen op Syrië, door de VS het VK en Frankrijk. Dat zegt de premier in deze reactie aan VRT NWS. Tegelijk wil hij vermijden dat het conflict escaleert.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Mogherini: "Rusland en Iran moeten hun invloed gebruiken"

EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini doet namens de Europese Unie een oproep aan alle landen, "en in het bijzonder Rusland en Iran, omhun invloed te gebruiken om te voorkomen dat chemische wapens nog verder gebruikt worden, vooral door het Syrische regime". Die oproep doet Mogherini in een uitgebreide schriftelijke reactie.

Onderzoeksmissie gaat door

De onderzoeksmissie van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, in Syrië gaat door. Dat heeft de organisatie laten weten. De missie was eerder aangekondigd en gaat dus ook na de westerse bombardementen op Syrië door. 

“Het werk van die onderzoeksmissies is bijna altijd onmogelijk gemaakt”, zegt VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx in “Het Journaal”. “Nu hebben ze plots een visum gekregen. En net vandaag hebben de Fransen een rapport uitgebracht, waarin zij tonen dat er chemische wapens zijn gebruikt.”

Vranckx herinnert er fijntjes aan dat het afgelopen jaar 44 incidenten zijn onderzocht, waarvan er 11 vermoedelijk tot Assad zijn terug te leiden. “Er is een hele voorgeschiedenis van leugens, misbruik en uitstel. Op basis daarvan is geoordeeld om nu toe te slaan. Anders wordt uitstel afstel”, besluit Vranckx.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Assad: "Meer dan ooit vastberaden om het terrorisme te bestrijden"


De Syrische president Bashar al-Assad heeft als reactie gezegd "meer dan ooit vastberaden te zijn om te strijden tegen het terrorisme". Dit heeft het Syrische staatspersbureau Sana gemeld.

"Deze agressie doet niets anders dan de vastberadenheid van Syrië en het Syrische volk versterken om het terrorisme te bestrijden en te verpletteren, op elke morzel grond van het territorium", zei het Syrische staatshoofd in een telefoongesprek met zijn Iraanse collega Hassan Rouhani, aldus het kabinet van de Syrische president. Met de term "terroristen" bedoelt het regime in Damascus opstandelingen.

Frankrijk: “Nieuwe interventie niet uitgesloten” 

“Als er opnieuw een rode lijn wordt overtreden in Syrië, dan kan er een nieuwe interventie volgen”, dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Yves Le Drian in een interview aan BFMTV. Le Drian zei dat nadat hem de vraag werd gesteld of de aanval in zijn eerste fase zat of beëindigd was. "Er is geen eerste fase, er is maar één fase", antwoordde Le Drian.

Een "aanzienlijk deel van het chemisch arsenaal" van het regime in Damascus werd vernietigd door Westerse aanvallen in Syrië, zei Le Drian verder. "Het doel van deze operatie was om de clandestiene chemische hulpmiddelen van het regime van Bashar Al-Assad te vernietigen en in dit opzicht is het doel bereikt".

Eind volgende maand gaat de Franse president Emmanuel Macron naar Rusland voor een ontmoeting met president Poetin. Le Drian zegt dat die ontmoeting nog steeds doorgaat.

imago/Xinhua

Extra NAVO-bijeenkomst vanmiddag

Vanmiddag is er een extra bijeenkomst van de NAVO. De ambassadeurs bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie komen vanmiddag bijeen in Brussel om te overleggen over de  laatste ontwikkelingen in verband met Syrië.

Na de bijeenkomst zal secretaris-generaal Jens Stoltenberg de pers te woord staan. Stoltenberg heeft eerder al gezegd dat hij achter de actie van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staat.

Volledige reactie van de Belgische regering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft net dit persbericht online gezet:

België veroordeelt sterk elk gebruik van chemische wapens. Want dat is een flagrante schending van het internationale recht. Ons land begrijpt dus de militaire actie van zijn Amerikaanse, Franse en Britse partners in Syrië. Hun doelen waren gericht op productieplaatsen, die ze hebben geïdentificeerd.

België betreurt de blijvende blokkering in de VN-Veiligheidsraad. Onze gezamenlijke veiligheid verdient overlegde acties van de internationale gemeenschap.

België roept op om het onderhandelingsproces van Genève te hernemen onder het toezicht van de Verenigde Naties om een politieke oplossing te vinden voor dit conflict. Ons land werkt vastberaden mee in de strijd tegen straffeloosheid voor alle zware misdaden tegen het internationale recht die in Syrië zijn begaan.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen over deze situatie overleggen tijdens de raad Buitenlandse Zaken van maandag.

Merkel: “Bombardementen waren “nodig en gepast””

Bondskanselier Angela Merkel laat weten dat de Duitse regering de acties tegen het Syrische regime steunt. Ze noemt de militaire interventie van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een “nodige en gepaste” reactie op het veronderstelde gebruik van chemische wapens door het regime op de burgerbevolking in Douma.

“Wij ondersteunen het feit dat onze Amerikaanse, Britse en Franse geallieerden hun verantwoordelijkheid hebben genomen”, zegt Merkel.

Poetin roept VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen over “agressieve acties van de VS en hun bondgenoten”

Rusland heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. De VN-Raad moet het hebben over de "agressieve acties van de VS en hun bondgenoten", aldus de Russische president Vladimir Poetin.

Hij zei dat de "in scène gezette" aanval met chemische wapens van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma voor de westerse landen een "voorwendsel" was voor een aanval op Syrië. De huidige "escalatie heeft een destructieve impact op het hele systeem van internationale betrekkingen". Poetin veroordeelt de aanvallen door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dan ook "met de grootste kracht".

Ook Reynders toont begrip: “Chemische aanval is grove schending van internationaal recht”

Na premier Michel reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ook via Twitter. 

Syrische leger: “We gaan door met het verdedigen van Syrië”

Na de aanvallen door drie westerse grootmachten op Syrië blijft het regime van Assad onbuigzaam. Het regime van president Bashar al-Assad verspreidde een video waarin een woordvoerder van het Syrische leger te zien is die zegt dat Syrië zich zal blijven verdedigen.

“Het algemene commando van onze strijdkrachten bevestigt dat we zullen doorgaan met het verdedigen van Syrië en de Syriërs. Dit soort agressie zal onze strijdkrachten er nooit van weerhouden om door te gaan met het vernietigen van de terroristen, overal in Syrië. Deze agressie zal onze vastberadenheid enkel vergoten.”

Premier Michel: "België toont begrip voor actie van VS, Frankrijk en VK"

Premier Charles Michel (MR) reageert namens België. Op Twitter laat de premier weten dat België begrip heeft voor de actie van afgelopen nacht en dat België het gebruik van chemische wapens sterk veroordeelt. De premier dringt nu aan op onderhandelingen om te vermijden dat het conflict escaleert.

Iran: “De aanval op Syrië is een misdaad”

De Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei zegt dat de aanval op Syrië door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië een misdaad is en geen winst zal opleveren. "VS en bondgenoten zullen geen successen halen uit misdaden in Syrië. De aanval op Syrië is een misdrijf, de president van de VS, Britse premier en de president van Frankrijk zijn criminelen", zei Khamenei in een toespraak aangehaald door de Iraanse televisie. Khamenei heeft ook op Twitter geregaeerd op de aanval. 

Turkije: "Bombardementen zijn gepaste reactie"

Turkije noemt de aanvallen van Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk op Syrische doelwitten een "gepaste reactie" na de veronderstelde gifgasaanval van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma.

"Wij verwelkomen deze operatie die het geweten van de hele mensheid oplucht", na de gifgasaanval op Douma, aldus een communiqué van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het schrijft het gebruik van chemische wapens toe aan Damascus.

Turkije staat erg kritisch ten opzichte van Damascus. Het heeft lang rebellie tegen president Bashar al-Assad gesteund, maar werkt nu samen met Rusland, als belangrijkste bondgenoot van Syrië, om een oplossing te vinden voor de crisis.

Tusk: "De EU staat aan de kant van onze geallieerden"

Europees president Donald Tusk reageert op Twitter. "Het Syrische regime, samen met Rusland en Iran kunnen niet doorgaan met deze menselijke tragedie", schrijft hij. En hij voegt eraan toe dat de Europese Unie zich achter de geallieerde landen - de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk - schaart.

Een nieuwe werkdag voor Assad

Op Twitter is een kort videofragment verschenen van de Syrische president Bashar al-Assad, waarop hij zijn nieuwe werkdag begint na de bombardementen van afgelopen nacht. 

Jan Balliauw: "Rusland zal allicht niet militair reageren, maar wel diplomatiek"

"De vrees voor een Russische militaire reactie was groot, omdat daarmee gedreigd werd afgelopen week, maar het lijkt er niet op dat ze dat meteen zullen doen", zegt Rusland-expert Jan Balliauw in het extra Journaal van 8 uur. "De doelwitten lijken zo uitgekozen dat er geen Russische slachtoffers zouden zijn, de Russische luchtafweer is ook niet in actie gekomen. Diplomatiek is al wel scherp gereageerd."

Bekijk hier het volledige fragment met Jan Balliauw:

Videospeler inladen...

Frank Renout: "Frankrijk benadrukt opvallend veel dat het Westen in zijn recht staat om te reageren"

In Frankrijk is vanochtend uitleg gegeven waarom het land samen met de VS en het Verenigd Koninkrijk bombardementen heeft uitgevoerd op Syrië.

"President Macron wil geloofwaardig overkomen, omdat hij beloofd heeft aan te vallen als Syrië de rode lijn zou overschrijden", zegt correspondent Frank Renout op Radio 1. Frankrijk zei eerder deze week harde bewijzen te hebben dat Assad chemische wapens heeft gebruikt, maar welke bewijzen, is nog niet gezegd.

Beluister hier de volledige update van Frank Renout:

Lucas Waagmeester: “Heftige nacht, maar iedereen zag het aankomen”

Bij de hevige bombardementen van afgelopen nacht op de Syrische hoofdstad Damascus zijn voor zover bekend geen doden gevallen, vertelt NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die op dit moment in buurland Libanon is. 

“Doordat iedereen de bombardementen zag aankomen, is er alleen materiële schade. De gebouwen die vannacht geraakt zijn, waren ontruimd en stonden al een aantal dagen leeg. Er worden een aantal gewonden gemeld maar geen doden (...) voor Damascus was het een heftige nacht, maar wel één die iedereen zag aankomen”, zegt Waagmeester op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Lucas Waagmeester:

Rudi Vranckx in extra "Journaal": "Ik vind vooral belangrijk wat men niét gedaan heeft"

"Wat ik vooral belangrijk vind, is wat men niet heeft gedaan." Dat zegt VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx in het extra Journaal van 7 uur, naar aanleiding van de bombardementen van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op bepaalde doelen in Syrië.

"Er is sprake van een 120-tal kruisraketten die afgevuurd zijn", weet Vranckx. "Men heeft niet geprobeerd de luchtafweer uit te schakelen, zoals bij de aanval op Irak gebeurde. Men heeft ook niet de luchtmachtbasissen aangepakt. Men heeft het zeer specifiek en beperkt gehouden."

Bekijk hier het volledige gesprek met Vranckx:

Videospeler inladen...

Björn Soenens in extra "Journaal": "May heeft gezegd dat dit geen oorlogsverklaring is"

Videospeler inladen...

"De bombardementen op Syrië zijn geen oorlogsverklaring", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens in het extra Journaal over de bombardementen die de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk afgelopen nacht hebben uitgevoerd op vier doelen in Syrië.

"De Britse premier Theresa May heeft in haar verklaring heel duidelijk gezegd dat het geen aanval was om de Syrische president Assad uit het zadel te lichten", vertelt Soenens. "Het is niet bedoeld om een regimewissel tot stand te brengen." De drie bombarderende landen willen zich volgens May niet mengen in de burgeroorlog, "het is een heel gerichte actie tegen het gebruik van chemische wapens. Dat is ook het signaal van de NAVO", vertelt Soenens nog. 

In het radionieuws geeft Soenens  vanochtend nog extra duiding:  "De operatie is intussen al afgelopen, het was een actie van korte duur. Het gaat om een one time shot, zegt minister van Defensie Jim Mattis. Trump gaf in zijn verklaring afgelopen nacht ook duidelijk aan dat Amerika niet van plan is een boots on the ground-strategie te hanteren, hij wil geen grondoorlog starten." Lees hier meer duiding door Björn Soenens.

LIVE: Extra Journaal

VRT NWS zendt op dit moment een extra "Journaal" uit over de bombardementen op Syrië. Bekijk het live op Eén en hier, op vrtnws.be.

Rusland: "Acties van VS zullen niet zonder gevolgen blijven"

De Russische ambassadeur in Washington reageert verbolgen op de beschuldigingen van de Amerikaanse president Trump aan het adres van Rusland.

"We hebben gewaarschuwd dat zulke acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Alle verantwoordelijkheid ervoor rust op Washington, Londen en Parijs", schrijft ambassadeur Anatoly Antonov op sociale media. 

Lees hier de volledige reactie van Rusland op de bombardementen.

FOTO: Raketten boven Damascus

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hassan Ammar, een fotograaf van het Amerikaanse persagentschap AP heeft in de Syrische hoofdstad Damascus deze foto gemaakt van raketten die door het Syrische luchtruim klieven.

Eerste beelden van bombardementen op Syrië

Videospeler inladen...

Volledige tekst van Trumps toespraak

Extra "Journaal" om 7 uur

VRT NWS zendt om 7 uur een extra "Journaal" uit naar aanleiding van de Amerikaanse, Britse en Franse bombardementen op Syrische doelen. Het extra "Journaal" wordt om 7 uur uitgezonden op Eén. De uitzending wordt ook gestreamd op vrtnws.be en via Facebook Live.  Lees meer ...

VIDEO: Franse gevechtsvliegtuigen stijgen op

De Franse president Emmanuel Macron heeft via Twitter beelden laten verspreiden van Franse gevechtsvliegtuigen die bij duisternis zijn opgestegen om "te interveniëren tegen het clandestiene chemische arsenaal van het Syrische regime". Onder de video staat een link naar een uitgebreide verklaring van Macron.

Eerste foto van bombardement

Het Syrische leger heeft via Twitter een foto verspreid van een ontploffing in een buitenwijk van Damascus. Dit is één van de precisiebombardement die de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben uitgevoerd op verschillende plaatsen in Syrië, omdat het regime daar chemische wapens zou gebruikt hebben.

Trump kondigt luchtaanvallen aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft rond 3 uur Belgische tijd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk afgelopen nacht bombardement hebben uitgevoerd op doelwitten in Syrië.

Bekijk hieronder de persconferentie:

Meest gelezen