Videospeler inladen...

"Syrische rebellen zijn teleurgesteld over militaire actie, Westen zal met meer vuurkracht moeten komen"

De Syrische rebellen zijn teleurgesteld over de militaire actie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dat zegt correspondent Lucas Waagmeester in "Terzake". "Zij zijn duidelijk: dit is niet de aanval die deze smerige oorlog zal laten kantelen. En president Bashar al-Assad? Die toont vastberadenheid."

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben afgelopen nacht verschillende plekken in Syrië gebombardeerd na de gifaanval in het land. Een aanval waarvoor de drie landen naar het Syrische regime van Assad kijken. 

"Maar Assad zelf is vastberaden", zegt correspondent Lucas Waagmeester vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet in "Terzake". "Hij denkt vooral "als dit het was, dan valt het allemaal wel mee". Ik denk dat die inschatting ook klopt. De gebouwen die werden getroffen zijn de afgelopen dagen al lang ontruimd. Het meest kostbare materiaal is weggehaald en is verplaatst naar de Russische basis in Syrië, omdat iedereen dacht dat Amerika het niet zou aandurven om die te bombarderen. Dat blijkt ook te kloppen."

Aan de kant van de rebellen is een heel ander geluid te horen. "Zij zijn vooral teleurgesteld. "Was dit het nu?", vragen ze zich af. Dit is niet de aanval die deze smerige oorlog - die al jaren aan de gang is - zal laten kantelen. De rebellen vechten tegen een vijand die berekend te werk gaat. Assad weet dat het gebruik van chemische wapens af en toe effectief is op het strijdtoneel. Als hij in ruil daarvoor een weekje moet wachten tot er een paar kruisraketten landen, dan zal hij dat wellicht blijven doen. Het Westen zal met meer vuurkracht moeten komen als het hem op dat terrein wil inperken."

Meest gelezen