YVES HERMAN

Hiep hiep hoera, Sire

Koning Filip wordt vandaag 58 jaar. Geert Hoste feliciteert hem met een brief en heeft ook aan een cadeau gedacht.

Sire,

Hiep, hiep, hoera! Gefeliciteerd met uw verjaardag. U heeft de gezegende leeftijd bereikt van 58 jaar, een prachtige vrouw en knappe kinderen, een mooi huis, vast werk, uw beide ouders leven nog, uw broer en uw zus, al uw kinderen, neven en nichten zijn in goede gezondheid. Wat kan een mens, een koning bovendien, zich nog meer wensen?

Dat is geen retorische vraag. Ik heb daar grondig over nagedacht, over een cadeau voor u, als Koning der Belgen en als mens. Aan een boeket bloemen, een goede fles of een nieuwe smartphone zal u niet veel hebben. Maar misschien wel aan een groot toekomstproject voor ons land? Iets dat ons land internationale allure en uitstraling zal geven. Iets groots. En neen, het is geen voetbalkampioenschap.

Daarom bied ik u graag als verjaardagsgeschenk een idee aan. Het idee geef ik als naam mee: "België 2030". En denk er in één adem gerust "Belgique 2030", "Belgien 2030" bij. In 2030 zal ons land in feeststemming zijn. België zal dan tweehonderd jaar bestaan en u wordt zeventig, deo volente. Om die verjaardag niet uitsluitend in bourgondische en breugeliaanse taferelen te laten opgaan, zou het mooi zijn het feestjaar een hoger doel te geven.

Waarom zou u in 2030 geen gastheer zijn van een groot internationaal symposium voor mensenrechten op Belgische bodem?

In het verleden was het duidelijk dat u en ik niet over alles hetzelfde denken. We spelen daarin elk onze rol. U als koning, ik als nar. Maar over mensenrechten zijn we het gelukkig wel eens. Op uw buitenlandse reizen zetten u en de koningin zich in voor deze materie. Op die gedachte baseer ik mijn verjaardagssuggestie voor u. Waarom zou u in 2030 geen gastheer zijn van een groot internationaal symposium voor mensenrechten op Belgische bodem?

Onze grondwet van 1830 was een grote inspiratiebron voor veel grondwetten van andere landen. Net zoals de Franse Code Civil dat is voor burgerlijke wetboeken. En de Duitse handelswet en het Italiaanse strafwet vele andere landen tot voorbeeld dienden.

Misschien moet ons land deze oefening na tweehonderd jaar nog eens overdoen? Samen nadenken over de toekomst van de samenleving en hoe we met elkaar omgaan op deze planeet. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen heeft in 1948 een mooi kader geschapen, maar is toe aan een moderne update, meer nog: een renaissance. De voorbije jaren staken allerlei extremistische, religieuze, nationalistische, racistische, xenofobe stromingen als een zevenkoppig monster de kop op. U en ik willen niet dat dat uit de hand loopt.

Laat ons de grote denkers van deze tijd uitnodigen. Laat ze een handleiding schrijven waarnaar nog eeuwen verwezen zal worden. 

Laat ons samen, koning, bevolking en nar, de wereld bijeenroepen om op Belgische bodem na te denken over een algemeen samenlevingskader. We moeten niet rekenen op de leiders van de grote landen, die zijn met zichzelf bezig. We zijn maar een klein landje. Maar we liggen gunstig en we hebben een koningin die iedereen kan charmeren. Tijd om geschiedenis te schrijven. Na de Magna Carta (Engeland 1215), het Plakkaat van Verlaetinghe (Nederland 1581) en de Déclaration de Droits de L’Homme (Frankrijk 1789), kunnen we "België 2030" in de geschiedenisboeken zetten.

De voorbije maanden heb ik boeiende gesprekken gehad hierover met Belgische toppolitici, mensenrechtendenkers, juristen en rechtsfilosofen. Ze zijn bijzonder enthousiast. 2030 is nog ver, het ligt nog minstens drie verkiezingen voor ons. Maar we moeten ergens beginnen. Waarom niet nu? Misschien moeten we het eens proberen? Laat ons de grote denkers van deze tijd uitnodigen. Laat ze een handleiding schrijven waarnaar nog eeuwen verwezen zal worden. En nodig de wereldleiders uit om in 2030 samen aan te schuiven aan het staatsbanket ter ere van uw zeventigste verjaardag. Reserveert u de datum alvast in uw agenda? 15 april 2030.

Ik wens u nog een fijne verjaardag,

Geert Hoste

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen