Videospeler inladen...

Premier Michel: "We steunen militaire actie in Syrië, maar enige duurzame oplossing is politieke"

Premier Charles Michel (MR) steunt de militaire actie in Syrië van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. "Maar de enige duurzame oplossing is een politieke oplossing", zegt hij in "Terzake". En of ons land volgende keer zal meewerken met de militaire actie als die vraag gesteld zou worden? "Ik geef geen antwoord op vragen die niet gesteld zijn."

Enkele uren voor de bewuste bombardementen op verschillende plaatsen in Syrië had ons land daarover "indicaties" gekregen, zo getuigt premier Michel. "We wisten niet wat er precies op welk moment zou gebeuren, maar we wisten dat er een beslissing zou komen. We zijn dan ook permanent in contact met onze partners."

De actie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kwam er na een aanval met gifgas in Syrië, die volgens de drie landen het werk is van het Syrische regime. "Over dat laatste hebben we indicaties gekregen van onze bondgenoten", zegt Michel. 

Het gebruik van chemische wapens is een schandalige aanpak van het Syrische regime

"Wij veroordelen het gebruik van chemische wapens met klem. Het gaat hier om een schandalige aanpak van het Syrische regime. Er is een rode lijn overschreden en dus steunen we de actie van onze bondgenoten."

En toch zal het conflict in Syrië niet worden opgelost op militair vlak, zo benadrukt de premier. "De enige duurzame oplossing is een politieke oplossing. Het gaat om een complexe situatie, maar de prioriteit moet zijn om op korte of middellange termijn naar stabiliteit te gaan in het Midden-Oosten. En dat zal enkel kunnen via een politieke dialoog."

Of we volgende keer meewerken aan een militaire actie? Ik ga niet antwoorden op een vraag die niet gesteld is

Maar wat als er opnieuw een gifaanval plaatsvindt in Syrië? En wat als dan aan België wordt gevraagd om ook militair te reageren? "We hebben op dit moment nog geen vraag gekregen en ik ga niet antwoorden op een vraag die niet gesteld is", ontwijkt Michel de vraag. "Als de vraag gesteld wordt, dan zullen we dat bespreken in de ministerraad."

Meest gelezen