Videospeler inladen...

Milos Forman (Cuckoo's nest, Amadeus), dé regisseur met een neus voor mannelijk talent, overleden

In de Verenigde Staten is Milos Forman overleden na een kort ziektebed. De regisseur is bekend van klinkende kaskrakers als "One flew over the cuckoo's nest", "Amadeus" en "The people vs. Larry Flynt".  Forman werd 86 jaar. Hij won twee keer een Oscar en wordt omschreven als de belangrijkste Tsjechische filmmaker.  

Forman wordt geboren in 1932 in Cáslav, in het toenmalige Tsjechoslovakije. Hij is snel wees. Zijn ouders maken tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet en worden door de nazi's opgepakt. Vader Rudolf sterft in het concentratiekamp van Buchenwald, moeder Anna in dat van Auschwitz. De jonge Forman volgt regie aan de Praagse Film Academie en pakt midden jaren 60 uit met films als "Black Peter" en "The loves of a blonde". Hij creëert zijn eigen komische stijl met gevoel voor ironie. 

Na de Praagse Lente in 1968 verhuist Forman naar de VS en vraagt de Amerikaanse nationaliteit aan. In Hollywood maakt hij pas naam in 1975. "Ik probeerde mijn eerste film te maken zoals ik in Tsjechoslovakije deed, maar dat werkte niet. (...) Hollywood wil gewoon helderheid over wie de good guys en de bad guys zijn, en wie er wint", zei Forman in latere interviews.

Hollywood wil gewoon helderheid over de good en bad guys, en wie er wint

"One flew over the cuckoo's nest", over een psychiatrische inrichting in Oregon, betekent zijn doorbraak. Hoofdrolspeler Jack Nicholson staat in het filmische geheugen gegrift als patiënt Randle Patrick "Mac" McMurphy. De film is goed voor vijf Oscars, die van beste film, regisseur, acteur, actrice en bewerkt scenario.

Milos Forman heeft zijn eerste Oscar beet.
AFP or licensors

Biopics van bekende figuren met een scherp kantje

Een volgend Hollywoodsucces behaalt Forman met "Amadeus" (1984) over het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart. De prent werd maar liefst elf keer genomineerd voor een Oscar en won er uiteindelijk acht, waaronder die van beste film en regie.

De keuze voor Mozart typeert best Forman: hij kiest voor biografische films over bekende figuren met hun scherpe kantjes. Zo is er ook pornokoning Larry Flynt in "The people vs. Larry Flynt" en de excentrieke komiek Andy Kaufman in "Man on the moon". De rollen worden telkens gedragen door mannen (Jack Nicholson, Woody Harrelson, Tom Hulce en Jim Carrey) die unaniem worden geprezen voor hun acteerprestaties.

Forman ruikt als het ware talent (Jim Carrey blijft volgens hem zelfs compleet in zijn rol zitten naast de set). Hij wordt dan ook een van de belangrijkste Tsjechische filmmakers genoemd.

Meest gelezen