Videospeler inladen...

Rusland: "Ongehoorde aanval in Syrië, VS en bondgenoten gedragen zich als hooligans"

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad scherp gereageerd op de militaire aanval in Syrië van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het land spreekt van een "ongehoorde aanval op een soevereine staat" en noemde de VS en zijn bondgenoten "hooligans". 

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben vannacht bombardementen uitgevoerd op doelen in Syrië. Ze reageren daarmee op de gifaanval in het land van zo'n week geleden. Een aanval waarvoor volgens de drie landen in de richting van het Syrische regime moet worden gekeken. 

Maar de militaire actie kan op geen bijval rekenen vanuit Rusland, een bondgenoot van Syrië. President Vladimir Poetin vroeg deze middag meteen de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad om het te hebben over de "agressieve acties van de VS en zijn bondgenoten". 

De Russische president zei dat de "in mise-en-scène gezette" aanval met chemische wapens van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma voor de westerse landen een "voorwendsel" was voor een aanval op Syrië. "De huidige escalatie heeft een destructieve impact op het hele systeem van internationale betrekkingen."

Poetin veroordeelt de aanval dan ook "met de grootste kracht". Het Kremlin stipt aan dat Rusland de "legitieme" Syrische regering helpt "in het bekampen van terrorisme".

"Hooligans"

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, sprak even later - tijdens de Veiligheidsraad - opnieuw harde taal. Volgens hem hebben de drie landen "op een schaamteloze manier" het internationaal recht genegeerd. "Het gaat hier om een ongehoorde aanval op een soevereine staat. Dit optreden herinnert aan het gedrag van hooligans", zei hij. 

Het gaat hier om een ongehoorde aanval op een soevereine staat

Nebenzya zei dat er geen enkel bewijs was van de inzet van chemische wapens in Douma en vroeg zich af of de VS een ooit welvarend land naar het stenen tijdperk wilden terugbombarderen.

Rusland: "Zulke acties niet zonder gevolgen"

De Russische ambassadeur in Washington, Anatoly Antonov, reageerde ook. "We hebben gewaarschuwd dat zulke acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Alle verantwoordelijkheid ervoor rust op Washington, Londen en Parijs. De Verenigde Staten, een land dat het grootste arsenaal aan chemische wapens heeft, heeft geen moreel recht om andere landen te beschuldigen."

Maar ook vanuit andere Russische hoeken komen er felle veroordelingen. “De woordvoerster van de minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een signaal van superioriteit van het Westen,” zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. 

“Daar voegde ze aan toe dat ze juist nu Syrië treffen, op een moment dat het de oorlog tegen terrorisme aan het winnen is. Een vooraanstaande senator heeft ook gezegd dat de aanval kennelijk is bedoeld om het onderzoek naar een vermoedelijke gifgasaanval in Douma te dwarsbomen. Dat onderzoek zou vandaag beginnen.” 

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft wel geen enkele van de aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk plaatsgevonden in de buurt van een Russische lucht- of marinebasis. "Geen enkele van de raketten van de VS en zijn bondgenoten is ingeslagen in de zone die onder de verantwoordelijkheid valt van de Russische strijdmachten.” 

Jan Balliauw: "Russen stonden vrijwel alleen in de Veiligheidsraad"

Videospeler inladen...

Meest gelezen