Videospeler inladen...

Trump twittert: “Missie volbracht”

“Een perfect uitgevoerde aanval gisteravond (...) Missie volbracht”. Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump nadat de VS samen met de Britten en de Fransen afgelopen nacht 105 raketten heeft afgevoerd op Syrië, als vergelding voor het gebruik van chemische wapens.

President Trump was afgelopen nacht de eerste om bekend te maken dat zijn land samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Syrië. Daags nadien blikt hij tevreden trots op de militaire actie.

Dat doe hij vanzelfsprekend op zijn geliefkoosde uitlaatklep: Twitter. “Een perfect uitgevoerde aanval”, schrijft Trump terugblikkend, waarna hij zijn partners bedankt. “Bedankt Frankrijk en Verenigd Koninkrijk voor hun wijsheid en de kracht van hun leger. Zou geen beter resultaat kunnen zijn. Missie volbracht”, besluit de president.

In een tweede tweet geeft de president zijn leger een schouderklopje: “Zo trots op ons goede leger, dat binnenkort, na het spenderen van miljarden goedgekeurde dollars, het beste zal zijn dat ons land ooit gehad zal hebben.”

Regime niet omverwerpen

Intussen zijn tijdens een persconferentie in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, meer details gegeven over de aanval op Syrische doelen. De bombardementen veranderen niets aan de Amerikaanse houding tegenover het Syrische regime. Dat zei Pentagon-woordvoerder Dana White.

"Ons doel blijft IS vernietigen, niet het Syrische regime omverwerpen. Maar we zullen niet toekijken hoe Assad, gesteund door Rusland en Iran de internationale regels overtreedt door chemische wapens te gebruiken tegen Syrië." Dat ligt perfect in de lijn met wat de Britse premier Theresa May eerder op de dag had gezegd.

Luitent-generaal Kenneth McKenzie gaf op zijn beurt extra details over welke wapens er gebruikt zijn en hoeveel. Hij vertelde dat er afgelopen nacht, alles opgeteld, 105 raketten zijn afgevuurd, naar drie doelen. Die doelen zouden chemische wapens herbergen of gebruikt worden om zulke wapens te ontwikkelen.

Meest gelezen