Videospeler inladen...

Dit was het hoofddoelwit van de bombardementen op Syrië

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag drie doelwitten in Syrië gebombardeerd. Het belangrijkste doelwit was het wetenschappelijke onderzoekscentrum van Barzah, ten noordoosten van Damascus. Dat zou het hart zijn van de ontwikkeling van chemische wapens in Syrië.  

Een van de sites die gebombardeerd zijn, is het Wetenschappelijk Onderzoekscentrum  Centrum (SSRC). Het bevindt zich even buiten Damascus in het plaatsje Barzah. Het centrum ligt slechts gedeeltelijk bovengronds, het grootste deel bevindt zich ondergronds. Het centrum is het hart van de ontwikkeling van Syrische chemische wapens. In het centrum bevinden zich gespecialiseerde laboratoria voor de behandeling van extreem giftige stoffen. 

Volgens goedgeplaatste bronnen is het ondenkbaar dat het complex tijdens het bombardement helemaal verlaten zou zijn geweest. Door het bombardement op het onderzoekscentrum wordt het veel moeilijker voor het Syrische regime om chemische wapens te ontwikkelen.  

Ook de gebombardeerde site bij Homs stond bekend bij de veiligheidsgemeenschap als verdacht. Homs heeft een grote petrochemische cluster en een olieraffinaderij. Maar daartussen bevonden zich ook twee verdachte sites, die tot nu toe nooit onderzocht konden worden.

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen