Videospeler inladen...

Zuid-Afrika neemt afscheid van Winnie Mandela

Vandaag wordt Winnie Mandela begraven, de voormalige echtgenote van Nelson Mandela - het boegbeeld van de strijd tegen de apartheid en de latere president van Zuid-Afrika. Winnie Mandela overleed vorige week op 81-jarige leeftijd. Haar begrafenis zal worden bijgewoond door duizenden mensen.

De plechtigheid zal doorgaan in een stadion in Soweto,  in Johannesburg, de township waar Winnie Mandela woonde.  "Er zijn 600 bussen ingezet om mensen naar die plechtigheid te brengen", zegt correspondente Elles Van Gelder.

"Het lichaam van Winnie Mandela is gisteren al overgebracht naar haar huis in Soweto. Daar heeft de familie nog afscheid genomen. Van daaruit is vanmorgen dan een rouwstoet vertrokken naar het stadion", vertelt Van Gelder nog.

"Tijdens de plechtigheid zullen er speeches te horen zijn, onder meer van de kinderen en kleinkinderen van Winnie Mandela. In het stadion zijn trouwens veel vrouwen aanwezig. Winnie Mandela was namelijk erg actief in de vrouwenbeweging van regeringspartij ANC. Maar er wordt wel over gewaakt dat deze uitvaart zeker niet te politiek wordt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen