Videospeler inladen...

Boris Johnson: "De wereld heeft gezegd: weg met chemische wapens"

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken,  heeft op de BBC en in een opiniestuk in de krant de bombardementen op Syrië van gisteren verdedigd. "Het is een signaal van de wereld dat het genoeg is geweest."  

"In 2013 beloofde het Syrische regime om zijn chemische arsenaal te vernietigen terwijl Rusland - de mentor van het Assad regime - garandeerde dat het daarop zou toezien", schrijft Johnson in The Telegraph. "Dat is  een schijnvertoning gebleken." En dat terwijl het gebruik van chemische wapens al bijna een eeuw verboden is. 

"Sindsdien hebben we er alles aan gedaan om Assad op andere gedachten te brengen", vervolgt Johnson. De Europese Unie heeft sancties opgelegd, er zijn talloze resoluties voorgesteld in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Maar Rusland boycot elke poging om Assad ter verantwoording te roepen. 

Als wij niets doen, zullen andere landen naar Assad kijken en zeggen: als hij ermee wegkomt, waarom wij dan niet?

Principes belangrijker dan diplomatie

Johnson is ervan overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten - de VS en Frankrijk - de juiste beslissing hebben genomen. "Als wij niets ondernemen, zullen andere landen naar Assad kijken en zeggen: als hij ermee wegkomt, waarom wij dan niet?" En hij vervolgt: "Diplomatie is belangrijk, maar principes zijn belangrijker."

Intussen komt er kritiek van Labour-leider Jeremy Corbyn. Die vindt dat het Britse parlement buitenspel is gezet. Maar Johnson verdedigt de aanpak van zijn regering en zegt dat premier May maandag zal antwoorden op vragen van het Britse Lagerhuis. 

"We moesten iets doen dat evenwichtig, proportioneel en efficiënt was om Assads chemische wapencapaciteit te verminderen. Maar het moest zo gebeuren, dat het wel veilig was voor onze strijdkrachten. Er waren genoeg precedenten."

"We verdedigen onze principes en onze beschaving", besluit Johnson. "We hebben hiermee misschien geen einde gemaakt aan alle barbaarse praktijken. Maar we hebben de wereld duidelijk gemaakt dat er alvast een barbaarse praktijk is die verboden is en die dringend gebannen moet worden en dat is het gebruik van chemische wapens."

Bekijk hier het volledige gesprek met Boris Johnson:

Meest gelezen