Conchita Wurst: "Ik ben al jaren hiv-positief"

Eurovisiesongfestival-winnaar Tom Neuwirth - beter bekend als Conchita Wurst - is hiv-positief. Dat laat de zanger zelf weten via Instagram. "Ik bevrijd mij vandaag voor de rest van mijn leven van het zwaard van Damocles dat boven mijn hoofd hangt." Hij moet wel, want "een ex-partner dreigt met deze privé-informatie naar buiten te komen".

Een zwaard van Damocles dat boven zijn hoofd hangt en waarvan hij zich voor de rest van zijn leven bevrijdt. Zo noemt Tom Neuwirth de verklaring van vanavond. De zanger is al jaren hiv-positief. Het was nooit het plan om het aan de wereld bekend te maken, maar nu "moet" hij wel. "Een ex-partner dreigt ermee om de informatie openbaar te maken. Ik zal niemand het recht geven om mij bang te maken en om mijn toekomst te beïnvloeden."

Neuwirth heeft al die tijd gezwegen om verschillende redenen, zo zegt hij. "De belangrijkste was mijn familie, die mij sinds de eerste dag onvoorwaardelijk heeft gesteund. Ook mijn vrienden zijn al een ruime tijd op de hoogte en behandelen mij op een manier die ik iedere hiv-patiënt zou wensen. Ten tweede vind ik dat deze informatie eigenlijk irrelevant is voor het publiek en enkel belangrijk is voor de mensen met wie seksueel contact een optie is."

De zanger laat nog weten dat hij sinds de diagnose in behandeling is en dat de ziekte onder controle is. "Ik kan het virus niet doorgeven."

Conchita Wurst won in 2014 het Eurovisiesongfestival met het nummer "Rise like a phoenix". Sindsdien is de zanger een symbool geworden voor gelijkheid en verdraagzaamheid. 

Meest gelezen