Archieffoto
AFP or licensors

Eén dode bij aanval op VN-basis in Mali

Bij aanvallen op de Franse basis en VN-basis in de Malinese stad Timboektoe is één dode gevallen en een tiental gewonden.

De aanval gebeurde in de namiddag op de terreinen van de luchthaven van Timboektoe, een stad in het noorden van Mali, waar de blauwhelmen en troepen van Operatie Barkhane gestationeerd zijn.

Er zouden een tiental raketten zijn afgevuurd. Mannen vermomd als blauwhelmen probeerden met twee bomauto's de militaire zone binnen te dringen. Een van de voertuigen had de kleuren van het Malinese leger, het andere had het VN-teken van de Verenigde Naties. De eerste auto explodeerde, terwijl de tweede "geïmmobiliseerd kon worden".

Een van de blauwhelmen kwam bij de vuurgevechten om het leven. Het Malinese ministerie zegt dat er ook een tiental gewonden vielen bij Operatie Barkhane. Op dit moment is de situatie "onder controle".

Op Twitter spreekt de VN-macht van een "grote complexe aanval". "Het is de eerste keer dat we een aanval van deze omvang zien in Timboektoe", zegt een buitenlandse veiligheidsbron.

"Dodelijkste vredesmissie"

De VN-missie Minusma, die in Mali actief is sinds 2013, is momenteel de dodelijkste vredesmissie. Tot voor zaterdag waren er al 160 blauwhelmen om het leven gekomen.

Groepen met banden met al-Qaida bepaalden de wet in het noorden van Mali van maart 2012 tot januari 2013. Nadat er een internationale militaire operatie op initiatief van Frankrijk was gestart, werden ze grotendeels verjaagd uit het noorden van het land. Toch hebben het Malinese en Franse leger, en de VN, nog niet heel Mali onder controle. Regelmatig zijn ze het slachtoffer van aanslagen.

Meest gelezen