Videospeler inladen...

Eerste Rohingya gezin weer naar Myanmar: begin van terugkeer of PR-stunt?

Volgens de overheid in Myanmar is een eerste gezin van de Rohingya moslimminderheid teruggekeerd uit Bangladesh. Daar waren ze vorig jaar met honderdduizenden anderen naartoe gevlucht voor het geweld van het leger. Maar waarnemers twijfelen aan de intenties van de autoriteiten in Myanmar.  

De beelden werden verspreid via Facebook: een gezin van vijf dat zich registreert in de staat Rakhine, thuisbasis van de Rohingya minderheid in Myanmar. Ze worden ze ondervraagd door de autoriteiten en ondergaan een gezondheidsonderzoek. "Het regime gaat na welke problemen ze hebben ondervonden" staat erbij "om het repatriëringsproces te verbeteren." 

Maar waarnemers twijfelen aan de goede bedoelingen van Myanmar. Op minder dan een jaar tijd vluchtten bijna een miljoen Rohingya naar buurland Myanmar op de vlucht gedreven door het leger. Honderden dorpen werden platgebrand, inwoners werden vermoord en verkracht. 700.000 vluchtelingen leven nog in erbarmelijke omstandigheden in kampen aan de grens.

Een public relations stunt?

Ook de Internationale Federatie voor de Mensenrechten twijfelt aan de intenties van Myanmar. De Aziatische voorzitter Andrea Giorgetta noemt de terugkeer van het ene gezin "een PR-stunt die bedoeld is om de aandacht af te leiden van de misdaden die het regime heeft begaan".  Myanmar houdt vol dat het enkel terroristen heeft vervolgd. 

Ook Human Rights Watch, dat vorige maand nog satellietfoto's verspreidde van platgebrande dorpen, maant aan tot voorzichtigheid. "Het probleem is dat de Rohingya bij hun terugkeer nog altijd geen burgerrechten krijgen." zegt Phil Robertson. De Rohingya krijgen hoogstens een "verificatiekaart" omdat Myanmar hen niet erkend als inwoners. En ook de haat bij sommige extreme boeddhistische groepen tegenover moslims blijft groot. 

Ook na hun terugkeer krijgen de Rohingya geen echte burgerrechten in Myanmar

Bangladesh en Myanmar kwamen in december overeen om te beginnen met de repatriëring van de vluchtelingen. Maar hun terugkeer is uitgesteld omwille van de onveilige situatie.  Gisteren waarschuwde de VN vluchtelingenorganisatie nog dat de garanties voor een veilige terugkeer niet voldoende zijn. 

 

 

Satellietfoto's moeten bewijzen dat honderden Rohingya dorpen van de kaart zijn geveegd

Meest gelezen