Ziekenhuizen rekenen te veel aan: "Kijk facturen altijd goed na"

Wie een factuur van het ziekenhuis krijgt, kijkt die maar beter eens goed na vooraleer die zomaar te betalen. Dat zegt het Socialistisch Ziekenfonds, dat vorig jaar meer dan 275.000 euro heeft teruggevorderd voor zijn leden. 

Het ziekenfonds analyseerde vorig jaar ruim 2.100 betwiste dossiers op verzoek van zijn leden. De bedragen die gerecupereerd werden variëren, maar er is wel een duidelijke toename van klachten rond administratieve of facturatiekosten te zien.

Zorgverstrekkers en -instellingen gaan nog al te vaak op zoek naar achterpoortjes om extra inkomsten te genereren. Zo werd er 5.934,22 euro gerecupereerd voor een patiënt die voor een opname op de dienst Intensieve Zorgen ereloonsupplementen moest betalen, terwijl dat voor die afdeling niet is toegestaan. Het Socialistisch Ziekenfonds merkt ook dat zorgverstrekkers en -instellingen steeds vaker administratie-, facturatie- of coördinatiekosten tussen 3,5 en 25 euro aanrekenen. Nochtans zegt de wet dat de honoraria alle kosten dekken.

En dus roept het ziekenfonds op om alle facturen steeds kritisch onder de loep te nemen. "Of het nu gaat over facturen van het ziekenhuis, de tandarts, het labo, de thuisverpleegkundige of de huisarts: kijk je factuur goed na. En kom bij twijfel, vóórdat je betaalt, naar je ziekenfonds", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Meest gelezen