Videospeler inladen...

Tienduizenden betoogden in Barcelona tegen opsluiting van Catalaanse politici

In Barcelona, in Spanje, hebben volgens de politie een massa van 315.000 mensen betoogd tegen de opsluiting van Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. Deze twee separatistische Catalaanse politici zitten exact zes maanden in de cel. De betogers riepen daarnaast op tot eenheid. Ze demonstreerden onder meer om “de Catalaanse instellingen te verdedigen" en "de rechten en fundamentele vrijheden van de burgers”.

De officiële aanleiding voor de betoging is de opsluiting van de voorzitters van twee grote pro-onafhankelijkheidsbewegingen: Jordi Sànchez, voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium Cultural. Ze werden in oktober opgepakt wegens "opruiing" en zitten morgen exact zes maanden in de cel.

“Daarnaast zijn er dertien politici eind maart opnieuw gearresteerd. Ze waren vrij op borg. Op dat moment werd er een poging ondernomen om een van die politici aan te stellen als nieuwe minister-president van Catalonië, wat dus niet gelukt is”, zegt VRT-journaliste Mieke Strynckx vanuit Barcelona.

“Op hetzelfde ogenblik werd het arrestatiebevel gereactiveerd voor afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en de andere gevluchte politici, waaronder drie in België. Sindsdien zijn er aanhoudend protesten.”

Momenteel zitten 9 politici in de cel. Het lijkt erop dat de Spaanse regering een versnelling hoger schakelt. “De Catalanen die onafhankelijkheid willen, ervaren het als pure repressie”, aldus Strynckx.

"Eenheid die het separatisme overstijgt"

Het initiatief voor deze betoging ging uit van de twee grote pro-onafhankelijkheidsbewegingen waar Sànchez en Cuixart voorzitter van zijn, en de separatistische partijen.

“Maar deze betoging was ruimer", legt Strynckx uit. "De Catalaanse afdeling van de twee grootse vakbonden van Spanje liepen mee en verschillende kleinere beroepsverenigingen. Ook enkele leden van de partij van de burgemeester namen deel aan deze betoging. Deze partij neemt een tussenpositie in: tussen de separatisten en diegenen die tegen onafhankelijkheid zijn.”

De betogers riepen op tot eenheid. “Ze riepen op tot een eenheid in Catalonië die het separatisme zou overstijgen en tot sociale cohesie. Ze ijverden voor de fundamentele rechten en de verdediging van de Catalaanse instellingen. En het recht om over de eigen toekomst te beschikken”, voegt Strynckx eraan toe.

De politie van Barcelona twitterde dat ze 315.000 betogers hebben geteld.

Nog steeds geen Catalaanse minister-president

Na de afzetting van Puigdemont is er ondertussen nog altijd geen nieuwe minister-president van Catalonië aangesteld. Het Catalaanse parlement heeft al vier pogingen ondernomen om een kandidaat aan te stellen. Maar deze zijn telkens mislukt.

“De laatste poging was afgelopen vrijdag. Er werd een nieuwe poging gedaan om Jordi Sànchez aan te stellen. Maar die mocht de gevangenis niet verlaten om zijn kandidatuur te verdedigen, dus werd die poging ook weer afgeblazen", aldus Strynckx. 

Op 22 mei is de deadline, als er dan geen nieuwe minister-president aangesteld is, moeten er nieuwe verkiezen komen in Catalonië.

Meest gelezen