Hoe een WhatsApp-foto van een hand een drugsdealer kon identificeren én veroordelen

Een foto via WhatsApp. Meer had de politie van Wales niet nodig om een drugsdealer te identificeren, op te pakken en uiteindelijk te veroordelen. En neen, het was geen foto van zijn gezicht. Wel van... zijn hand. 

Een tijdje geleden werd in Bridgend, een stadje in Zuid-Wales, een man opgepakt in een drugsdossier. De politie doorzocht zijn telefoon en vond in zijn WhatsApp-geschiedenis een foto van een handpalm met daarop wat xtc-pillen. Bij de foto stond de tekst "wat wil je kopen?"

Voor de politie was het duidelijk: de man die de foto stuurde was een drugs­dealer. De foto werd doorgestuurd naar een speciale onderzoeksafdeling die ermee aan de slag ging. Want een hand bevat heel wat informatie.

Bovenste kootje

Evident was het niet. In de politiedatabank worden namelijk enkel de vingerafdrukken van het bovenste kootje bijgehouden en op de foto was enkel een deel van het midden en de onderkant van de vinger te zien. 

Via een nieuwe revolutionaire techniek konden ze de stukjes uitvergroten, waardoor ze alsnog een match vonden met een vingerafdruk in de databank. "De kwaliteit vormde een uitdaging, maar de kleine stukjes waren genoeg om te bewijzen dat hij de dealer was", zegt de politie.

Eerste keer

Volgens de politie is het de eerste keer dat iemand in Wales is geïdentificeerd door een foto van een vinger. Maar de kans dat het in de toekomst nog gebeurt, is groot, zo zegt de politie. "Sinds kort sturen agenten veel sneller een foto door als er een deel van een hand op te zien is."

Meest gelezen