Israëlische leger: “Langste en diepste tunnel tussen Gaza en Israël vernietigd”

Het Israëlische leger heeft dit weekend een kilometerslange tunnel tussen Israël en de Gazastrook vernietigd. Volgens Israëlische militairen is het de langste tunnel tussen de twee gebieden die ooit ontdekt is.

De tunnel zou volgens militair woordvoerder Jonathan Conricus gegraven zijn door Hamas. De tunnel begon in het gebied van Jabaliya, in het noordelijke deel van de Gazastrook en liep verder, in Israëlische richting, naar Nahal Oz. De tunnel had nog geen uitgang.

De tunnel liep wel verschillende kilometers door Gaza en verbond zo enkele andere tunnels met elkaar “van waaruit aanvallen zouden kunnen gelanceerd worden”, zei Conricus.

“Tunnels uitgeschakeld”

Israël heeft, volgens het leger, de tunnel dit weekend uitgeschakeld. “We hebben de tunnel gevuld met materiaal waardoor hij voor een lange tijd onbruikbaar wordt," zei Conricus. “Het is de vijfde tunnel in Gaza die, in enkele maanden tijd, door het Israëlische leger werd vernietigd”, aldus Conricus. Sommige van de tunnels werden gebouwd door de Palestijnse militanten van de islamitische Jihad en anderen door Hamas, de islamitische groepering die Gaza controleert.

"Hoogtechnologisch barrière”

Sinds vorig jaar gebruikt Israël speciale apparatuur om de aanwezigheid van tunnels te detecteren. Het bouwt langs de grens met Gaza ook een hoog technologische barrière zowel boven als onder de grond, om te voorkomen dat er nieuwe tunnels worden gegraven.

Meest gelezen