Videospeler inladen...

Macron: "Rusland is medeplichtig aan chemische aanval in Syrië"

Rusland is medeplichtig aan de chemische aanval in Syrië. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron. Naar eigen zeggen is het ook hij die zijn Amerikaanse collega Donald Trump heeft kunnen overtuigen om de militaire troepen langer in Syrië te houden. 

Frankrijk voerde samen met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in de nacht van vrijdag op zaterdag bombardementen uit op Syrië. Het moest een vergelding zijn voor het gebruik van chemische wapens in het land, volgens de drie landen een daad van het Syrische regime. 

De bombardementen waren volgens het Westen enkel gericht op een onderzoekscentrum en een opslagplaats voor chemische wapens. Maar dat was niet het oorspronkelijke plan van Trump, zo zei de Franse president Emmanuel Macron vanavond op de Franse tv-zender BFMTV. "Wij hebben hem kunnen overtuigen dat we het hierbij moesten laten."

Wij hebben Trump ervan kunnen overtuigen om de aanval enkel uit te voeren op de plekken met chemische wapens

De reactie van het Westen was volgens Macron alleszins "legitiem in de context van de internationale gemeenschap". "De aanval is perfect uitgevoerd. Al onze raketten bereikten hun doelwit."

De relatie met Rusland kwam wel op een dieptepunt te zitten. Het land - dat een bondgenoot is van Syrië - gelooft niet dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden en vond een reactie van het Westen dus ook niet gepast. "Maar Rusland is medeplichtig aan de aanval", zegt Macron. "Ze hebben zelf geen chloor gebruikt, maar ze hebben ervoor gezorgd dat de internationale gemeenschap niet via diplomatieke weg het gebruik van chemische wapens kon stoppen."

Wij hebben Trump ervan kunnen overtuigen om langer militair aanwezig te zijn in Syrië 

Hoe dan ook zullen de Verenigde Staten de militaire troepen langer in Syrië houden, zo bevestigde de Amerikaanse VN-ambassadeur vandaag. En dat komt door Macron, zo zegt hij althans zelf. "Tien dagen geleden zei Trump nog dat de Verenigde Staten zich moeten terugtrekken uit Syrië. We hebben hem overtuigd dat het nodig is om langer te blijven."

Videospeler inladen...

Meest gelezen