Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Montenegro kiest nieuwe pro-Europese president die Russische invloed buiten wil houden

In Montenegro zijn vanochtend de stembussen opengegaan voor presidentsverkiezingen waarbij oudgediende Milo Djukanovic naar alle waarschijnlijkheid de verkiezingen zal winnen. Djukanovic is pro EU en wil Montenegro weg houden uit Russische handen. Al zit de pro-Russische oppositie hem op de hielen.

Het Balkanland heeft nog geen 650.000 inwoners en balanceert tussen Russische en de Europese invloeden.

Djukanovic streeft er naar zijn land in de Europese Unie te loodsen en te "verdedigen" tegen de invloed van Moskou. Volgens de peilingen zou hij de tweede ronde van 29 april niet nodig hebben om weer het hoogste ambt te bekleden.

Zijn belangrijkste tegenstrever is de 56-jarige zakenman Mladen Bojanic die de steun heeft van de belangrijkste oppositiepartijen, of ze nu pro-Russisch zijn of niet. Hij zou goed zijn voor een derde van de stemmen. Geen van de vijf andere kandidaten zou een tweecijferig resultaat behalen.

De interesse voor de stembusgang was maar matig. Tegen de middag had 27 procent van de 540.000 kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, ruim 2 procentpunt minder dan bij de parlementsverkiezingen van twee jaar geleden op hetzelfde tijdstip. De lage opkomst speelt alleen maar de grote favoriet in de kaart.

Eeuwige heerser

De 56-jarige Djukanovic was sinds 1991 zes keer premier en ook president van 1998 tot 2003. Als bondgenoot van het Westen leidde hij zijn land naar de onafhankelijkheid van Servië in 2005 en in de NAVO.

Nadat hij zowat twee jaar geleden een stap opzij had gezet om zich op zijn privé-business te concentreren, bleef hij niettemin aan touwtjes van de macht trekken als leider van de Democratische Partij van Socialisten, die sinds 27 jaar onafgebroken Montenegro bestuurt.

Meest gelezen