Videospeler inladen...

Rock 'n Roll Hall of Fame verwelkomt Moody Blues en Bon Jovi

Meer dan vijftig jaar na hun wereldhit "Nights in white satin" zijn de Moody Blues opgenomen in de Rock 'n Roll Hall of Fame. Ook Bon Jovi, Dire Straits, The Cars, Nina Simone en Sister Rosetta Tharpe mogen zich nu tot het "pantheon van de rock" rekenen.

De Rock 'n Roll Hall of Fame is een museum in de Amerikaanse stad Cleveland, gewijd aan de geschiedenis van beroemde en invloedrijke artiesten in de wereld van rock 'n roll. Om een plaats in het "pantheon van de rock" te kunnen bemachtigen, moet een artiest minstens 25 jaar eerder zijn eerste opname hebben uitgebracht.

Tijdens de ceremonie gisteren zijn in totaal zes artiesten officieel opgenomen in de lijst. Een daarvan is de Moody Blues, een symfonische rockband die vooral bekend is van de tegelplakker "Nights in white satin". Ze werden bestempeld als een van de grootste bands die nog niet in de lijst stonden. Volgens fans werd de groep jarenlang schromelijk genegeerd door deskundigen, terwijl ze onder meer groepen als Yes en Genesis beïnvloed hebben.

(lees verder onder de video)

Een andere rockband die jaren heeft moeten wachten, is Bon Jovi. De groep bestaat al sinds 1983 en scoorde wereldhits met onder andere "Livin' on a prayer" en "You give love a bad name." Tijdens de ceremonie trad zanger Jon Bon Jovi voor het eerst in jaren weer op met de vroegere gitarist Richie Sambora, die stapte in 2013 uit de groep.

(lees verder onder de foto)

Ook Ric Ocasek (The Cars) haalde zijn vroegere collega's weer op de bühne. Mary J. Blige huldigde met haar optreden de in 2003 overleden jazz- en blues-zangeres Nina Simone.

Een speciaal eerbetoon was er voor Tom Petty en Chris Cornell van Soundgarden, die allebei vorig jaar overleden. The Killers speelden Tom Petty's nummers "American girl" en "Free falling". Ann Wilson (Heart) en Jerry Cantrell (Alice in Chains) speelden "Black hole sun" van Soundgarden.

Wat is de Rock 'n Roll Hall of Fame?

De Rock 'n Roll Hall of Fame wordt samengesteld door 900 professionals uit de muziekindustrie. Daarnaast kan het publiek sinds enkele jaren ook meestemmen. Bij de nominaties wordt gelet op de betekenis op rock 'n roll en op de invloed op andere artiesten. Een artiest kan pas genomineerd worden 25 jaar nadat hij zijn eerste opname uitgebracht heeft.

Radiohead en Rage Against the Machine, die in 1992 hun eerste demo uitbrachten, maakten dit jaar voor het eerst kans op een plaatsje in de Hall, maar zij moeten minstens nog een jaartje wachten. Ook Depeche Mode viel af.

De eerste artiesten die aan de Hall of Fame werden toegevoegd, in 1986, waren Elvis Presley, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis en Little Richard.

Meest gelezen