© Pol Mayer / Paul M.R. Maeyaert

Ronse stapt naar rechtbank tegen taalfaciliteiten

"Discriminerend en duur": zo noemt Ronse de faciliteiten voor Franstaligen. "Omdat de Franstaligen in de verschillende parlementen daar geen meerderheid voor willen vormen, kan de Belgische staat de taalwetgeving niet aanpassen en hebben we geen andere keuze dan naar de rechter te stappen", luidt het in Ronse.

Om alle stadscommunicatie in het Frans te vertalen, om Franstalige inwoners in het Frans te kunnen bedienen, om selecties en aanwervingen te doen, moeten we meer geld neertellen, zegt burgemeester Luc Dupont van Ronse. En omdat Ronse het statuut van een faciliteitengemeente heeft, kan het niet fusioneren en mist de stad ook nog eens de 13,5 miljoen euro Vlaamse bonus. 

Vraag om schadevergoeding is een mogelijke weg naar aanpassing of schrapping

 

Ronse vraagt 1 euro schadevergoeding zolang er tijdens de rechtszaak niet is becijferd hoeveel het statuut van faciliteitengemeente de stad écht kost. Maar eigenlijk is het Ronse niet om de schadevergoeding te doen zegt burgemeester Luc Dupont.

"'We kunnen de regeling maar aanvechten via een procedure ten gronde. We zeggen dat we daar schade lijden, dus we willen dat recupereren van de Belgische staat. En in het kader van die procedure willen we dan dat de rechter ten gronde aan het Grondwettelijk Hof een vraag stelt, en ook aan het Europees Hof van Justitie"

burgemeester Luc Dupont van Ronse

"Als het Grondwettelijk Hof zou stellen, zoals wij beweren, dat de regeling discriminerend is, en dat ze in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, dan zal de federale wetgever zich uiteraard moeten conformeren aan die beslissingen van het Grondwettelijk Hof, en dan zal men de regeling moeten aanpassen."

Het is al een klein jaar dat Ronse uitdrukkelijk vraagt om de faciliteitenregeling aan te passen of te schrappen.

Meest gelezen