Videospeler inladen...

Tienduizenden Hongaren op straat tegen herverkiezing van Orban

In Hongarije zijn gisteravond tienduizenden mensen op straat gekomen tegen de verkiezingsoverwinning van premier Viktor Orbán. Ze betoogden tegen de afbouw van de rechtsstaat en de democratie onder de rechtse regering van Orbán. Het is een van de grootste demonstraties van de afgelopen jaren.

Bij de parlementsverkiezingen van vorige zondag haalde Fidesz, de rechts-nationale partij van premier Orbán, 49,9 procent van de stemmen. Dat komt neer op 134 van de 199 zetels in het parlement. Fidesz behoudt zo zijn tweederdemeerderheid en kan alleen regeren, Orbán kan zonder coalitiepartners aan zijn volgende ambtstermijn beginnen.

Orbán is sinds 2010 premier in Hongarije. Hij regeert al die tijd al met een absolute meerderheid en heeft in die tijd het politieke en gerechtelijke bestel in het land naar zijn hand gezet. Zo heeft hij onder meer het parlement verkleind, de kieswet herschreven in zijn voordeel, het Hooggerechtshof deels gemuilkorfd en zich gemengd in allerlei benoemingen. Ook heeft zijn partij Fidesz intussen zowat het hele Hongaarse medialandschap in handen gekregen.

Al snel na de stembusgang doken verhalen op over onregelmatigheden in de stembureaus. Volgens internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn de verkiezingen vorige week zondag niet eerlijk verlopen.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

"Verkiezingen zijn gestolen", volgens de betogers

Via Facebook was opgeroepen tot een demonstratie in de hoofdstad Boedapest gisteren. Tienduizenden mensen hebben daaraan gevolg gegeven, daarmee was het een van de grootste manifestaties van de afgelopen jaren. De betogers zijn enorm verontwaardigd omdat er volgens hen bij de verkiezingen massaal gefraudeerd is, legt correspondent Stefan Bos uit.

"Ze geloven niet dat de regerende Fidesz-partij en Orbán werkelijk een tweederdemeerderheid hebben gekregen in het parlement, en ze eisen een hertelling van de stemmen. Ze willen ook een nieuwe kieswet, waardoor het niet meer mogelijk is dat je, hoewel je een minderheid van de stemmen haalt, toch een tweederdemeerderheid van de zetels in het parlement kunt krijgen."

"De mensen demonstreerden daarnaast ook voor meer vrijheid en meer democratie en voor een meer pluriforme media. De huidige staatsmedia staat volgens hen onder volledige controle van de premier, daarnaast zijn ook heel wat kranten overgenomen door oligarchen. Onlangs is nog een krant gesloten. Het is bijna onmogelijk om alternatieve meningen te geven in de pers, zeggen de betogers."

Hoe reageert Orbán?

Art Gallery of Ontario

Premier Orbán lijkt niet echt onder de indruk te zijn. "Toch heerst er allicht wat nervositeit binnen de gelederen", vermoedt Bos. "Deze demonstratie was minstens net zo groot als zijn 'Mars voor de vrede', een georganiseerde juichmanifestatie voor hem, waar mensen met bussen naartoe werden gehaald. Deze demonstratie is er spontaan gekomen, na een oproep op Facebook. Het laat zien dat mensen toch de straat op komen."

De ordediensten waren massaal aanwezig, alles is rustig verlopen. Ook voor volgend weekend is opgeroepen tot een demonstratie.  

Meest gelezen