Videospeler inladen...

Kust blikt tevreden terug op zonnige paasvakantie: "Trouw publiek, én meer jongeren"

Met 1,1 miljoen dagjestoeristen gespreid over twee weken is de paasvakantie een geslaagde start van het toeristische seizoen gebleken voor de kustsector. Toeristisch provinciebedrijf Westtoer mikte vooraf op 1,2 miljoen bezoekers en noemt de voorbije twee weken "een voltreffer". Tijdens het paasweekend trokken 300.000 mensen naar de Belgische kust.

Vooraf mikte de kust op 1,2 miljoen dagtoeristen. Door het wisselvallige weer in het begin van de paasvakantie zijn het er uiteindelijk 1,1 miljoen geworden. Tijdens het verlengde paasweekend zakten ongeveer 300.000 toeristen af naar de kust. Ook dit weekend zal de kaap van 300.000 dagjesmensen gehaald worden. Gisteren lokte de Belgische kust ongeveer 140.000 dagtoeristen, ondanks het grijze weer.

Ook voor de hotels was de paasvakantie een prima start van het toeristisch seizoen. Vooral tijdens de weekends lag de bezettingsgraad met 80 tot 85 procent vrij hoog. Door de lentezon waren er uitschieters tot 90 procent of meer. Tijdens de midweken werd een bezettingsgraad van 70 procent gehaald, wat volgens Westtoer niet slecht is voor de sector.

De kust blijft in deze periode van het jaar voor veel mensen een vaste waarde. Tegelijk zien we dat meer jongeren ons weer herontdekken.

Franky De Block, Westtoer

"Met ruim 1,1 miljoen dagtoeristen was de paasvakantie een voltreffer. Tel daarbij nog enkele duizenden mensen met een eigen tweede verblijf, en we komen aan een mooi cijfer. De Belgische kust blijft in deze periode van het jaar voor veel mensen een vaste waarde, en daar kunnen wij en de horecasector alleen maar blij om zijn", zegt Franky De Block (SP.A), gedeputeerde voor toerisme.

Naast het trouwe publiek trekken ook weer meer jongeren naar de kust. "Dat is het gevolg van de vele investeringen die verschillende kustgemeenten en de toeristische diensten gedaan hebben. De spelinfrastructuur op onze stranden is fors verbeterd, en de vele beach bars lokken een jonger publiek. Die waren er enkele jaren geleden simpelweg niet", aldus De Block. "Ook de vele evenementen en festivals in onze kustgemeenten staan garant voor veel sfeer. Eén van de blikvangers was de start van "Beaufort2018", de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee. We zien dat mensen weer meer naar de kust komen, net zoals in onze gloriedagen."

Meest gelezen