Uitvoerende Raad OPCW buigt zich vandaag over Syrië

In Den Haag komt de Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maandag bijeen voor een buitengewone vergadering over Syrië. Een team van de internationale organisatie startte zondag zijn onderzoek naar de vermoedelijke chemische aanval door het Syrische regime in Douma, dat door rebellen werd gecontroleerd.
 

De onderzoekers van de OPCW kwamen zaterdag aan in de hoofdstad Damascus. Zondag hadden ze er onder meer een onderhoud met de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. Het is niet duidelijk of leden van het team al ter plaatse zijn geweest in Douma, op zowat 15 kilometer ten noordoosten van Damascus.

De Syrische autoriteiten zeggen alvast dat ze de inspecteurs van de OPCW "hun werk zullen laten doen op een professionele, objectieve en onpartijdige manier, en zonder enige druk". "De resultaten van het onderzoek zullen de leugenachtige beschuldigingen ontkrachten", luidt het nog.

Toch staat de onderzoekers een moeilijke taak te wachten, een week na de feiten. Ondertussen is het getroffen gebied al onder controle geweest van zowel het Syrische als het Russische leger.

Meest gelezen