Videospeler inladen...

Basel Zobieda, de jongeman achter stop-motionvideo's van Belgische steden: "Ik wil België aan de wereld tonen"

U heeft ze wellicht al op uw tijdslijn zien passeren: de prachtige stop-motionvideo's van Basel Photography & Film. Na Gent, Brussel en Leuven in motion verspreidt hij vandaag "Belgium in motion". Zijn doel? "Ik ben een Syrische Belg die trots is op zijn land en ik wil België aan de wereld tonen", vertelde hij in "De afspraak".

Negen jaar geleden is de Syrische Belg Basel Zobieda naar België gekomen, net voor de oorlog in Syrië begon dus. Vandaag zijn zijn stop-motionvideo's bijzonder populair. "Ik wist niet dat ik iets met fotografie zou hebben", vertelde Zobieda in "De afspraak".

"Zes jaar geleden kreeg ik een cadeaubon in de Fnac. Iedereen zei me: koop een gsm, een iPad, een iPhone... Maar ik heb toch beslist om een camera te kopen." Toen is het eigenlijk allemaal begonnen. Zijn eerste project was een kortfilmpje over Gent. "In 2014 heb ik "Gent in motion" gelanceerd, in 2015 kwam er Brussel in motion en dit jaar volgde "Leuven in motion". Vandaag heb ik "Belgium in motion" gelanceerd." 

De voorbije jaren heeft Zobieda 100.000 foto's gemaakt in 15 Belgische steden. Hij heeft ze allemaal zelf geselecteerd, gefilterd, bewerkt en gemonteerd in een filmpje. "Ik heb alles via het internet geleerd. In het begin was het een hobby, maar nu doe ik bv. ook huwelijksfeesten en Google Street View-fotografie. Op Google Street View hebben mijn foto's zelfs 8 miljoen views.

Wat hij met zijn filmpjes wil bereiken? "Ik wil België aan de wereld laten zien", klinkt het. "Ik ben een Syrische Belg die trots is op België." Voor Zobieda zelf naar België kwam kende hij ons land alleen van chocolade en wafels. "Maar ik zag al snel dat België meer te bieden heeft. Denk maar aan Leuven, iedereen denkt dat die stad alleen uit de Oude Markt bestaat, maar met mijn filmpje ben ik naar 50 verschillende locaties geweest en heb ik de mooiste delen getoond." Zobieda kreeg alvast reacties uit Japan, Amerika en Canada.

Maar Zobieda maakt de filmpjes ook voor zijn medeburgers. "Leuvenaars bv. zijn trots op hun stad en met mijn filmpje zijn ze nog meer trots op hun stad."

U kan het werk van Basel Zobieda volgen via zijn website en Facebookpagina.

Bekijk hier "Belgium/Leuven/Brussel/Gent in motion"

Herbekijk hier het gesprek in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen