Videospeler inladen...

Ontslagen FBI-baas James Comey haalt hard uit naar Trump: "Hij is moreel ongeschikt als president"

De Amerikaanse president Donald Trump is "moreel ongeschikt" voor zijn taak. Dat heeft de ontslagen FBI-baas James Comey gezegd in een lang interview met ABC News. Comey haalt fel uit naar de president, die hij onder meer verwijt vrouwen te behandelen als stukken vlees.

Het was het eerste lange televisie-interview dat Comey gaf sinds hij ontslagen werd door Trump als FBI-baas vorig jaar. Hij heeft zijn versie van de feiten neergeschreven in een boek, "A higher loyalty", en dat is hij nu aan het promoten.

Trump is ongeschikt voor zijn taak, zegt Comey aan ABC News. "Ik ga niet mee in de verhalen dat hij mentaal niet geschikt is of verkeert in een vroege fase van dementie. Hij komt bij mij over als iemand die meer dan gemiddeld intelligent is, die gesprekken volgt en die weet wat er rond hem gebeurt. Ik denk niet dat hij medisch ongeschikt is, ik denk dat hij moreel ongeschikt is." 

Comey verwijst om zijn oordeel te staven naar "de vele grote en kleine leugens" die de president vertelt. Hij zegt ook dat Trump praat over vrouwen en hen behandelt als "stukken vlees". "Een president moet respect belichamen en trouw zijn aan de waarden die de kern vormen van ons land. De meest belangrijke daarvan is de waarheid. Trump kan dat niet."

Een president moet respect belichamen en trouw zijn aan de waarden die de kern vormen van ons land.

"Ik hoop niet dat hij afgezet wordt"

Het ging uiteraard ook over het veelbesproken ontslag van Comey als FBI-baas. Volgens critici een poging van Trump om het onderzoek te dwarsbomen naar de banden tussen de Trump-campagne en de Russen. Comey, die op dat moment nog het onderzoek leidde, zou immers geweigerd hebben om in te gaan op de vragen van Trump. Het ontslag vormde de aanleiding voor de aanstelling van Robert Mueller als speciale aanklager. Die leidt nu het onderzoek, dat nog steeds aan de gang is, tot grote ergernis van Trump.

Comey ziet in de daden van Trump "bewijs voor obstructie van het gerecht". Maar wat daar de gevolgen van moeten zijn, daar is hij minder duidelijk over. Hij vindt niet dat de president afgezet moet worden. "Ik zal een vreemd antwoord geven op die vraag. Ik hoop dat het niet gebeurt. Donald Trump afzetten zou het Amerikaanse publiek "vrijuit laten gaan" en iets indirect laten gebeuren dat ze volgens mij verplicht zijn om direct te doen. De mensen in dit land moeten opstaan, naar het stemhokje gaan en naar hun waarden stemmen."

Trump als maffiabaas

Comey herhaalt in het interview de vergelijking die hij maakt in zijn boek tussen Trump en de maffiabazen die hij eerder in zijn carrière moest onderzoeken. "De eed van trouw, de baas als het dominante centrum van alles, het draait allemaal om hoe je de baas dient, wat er in zijn belang is. Het is de familie, de familie, de familie. Daarom doet het er mij zo aan denken."

Het draait allemaal om hoe je de baas dient, wat er in zijn belang is. Het is de familie, de familie, de familie.

De ontslagen FBI-baas erkent dat hij ervan uit ging dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen en dat het misschien onbewust zijn acties heeft beïnvloed. Hij zegt ook dat "mogelijk" is dat de Russen compromitterend materiaal hebben over Trump. Hij zegt niet dat het waarschijnlijk is, maar het feit alleen al dat hij het niet kan uitsluiten, vindt hij "schokkend" en iets waarvan hij dacht dat hij het nooit zou moeten zeggen over een president van de VS.

Trump heeft de jongste dagen op Twitter fel uitgehaald naar Comey. In recente tweets noemt hij hem een leugenaar, een lekker, een slijmbal en de slechtste FBI-directeur in de geschiedenis.

Meest gelezen