De reuzenpanda bedreigt eigenlijk zichzelf

In Pairi Daiza is een reuzenpandatweeling geboren. De geboorte is uniek, zeker als je weet hoe moeilijk de diersoort zich voortplant. 

Eerst enkele cijfers. Volgens een van de laatste tellingen, in 2014, leven er 1.864 panda's in het wild. Nog altijd niet veel, maar toch een enorme verbetering sinds de late jaren 70, toen er nog maar 1.000 waren. Er zijn dan ook heel wat kweekprogramma's: in pandareservaten in China, maar evengoed in dierenparken wereldwijd. China leent die dieren bij wijze van spreken uit.  Zo mocht een zoo in Kopenhagen, Denemarken, in april nog twee panda's ontvangen uit China. 

Bossen omgekapt, bamboe geoogst en pels gestroopt

De voornaamste bedreiging voor de panda is de mens. Die palmt de natuurlijke leefomgeving van de panda in. Bossen worden omgekapt om plaats te maken voor landbouwgrond, mijnen en de aanleg van wegen en spoorlijnen.

Bovendien wordt bamboe, het lievelingseten van de panda, geoogst en is het vlees en de wit-zwarte pels gegeerd bij stropers. Wie een panda doodt in China riskeert trouwens een celstraf van tien jaar.

De lust is er niet gelijktijdig

Maar niet alleen de mens vormt een bedreiging voor panda's. De dieren doen zich eigenlijk zelf een beetje de das om. De natuurlijke voorplanting bij panda's is namelijk een huzarenstukje. De vrouwtjes zijn slechts drie dagen per jaar vruchtbaar, meestal tussen maart en mei. Bovendien zijn pandavrouwtjes vrij kieskeurig als het over partnerkeuze gaat.

Bij de mannetjes komt de drift ook drie tot vijf maanden eerder dan bij vrouwtjes. En die drift is sowieso laag. Mannetjes zullen zich helemaal niet opdringen als ze merken dat de vrouwtjes geen zin hebben. Tegen dat de vrouwtjes dan loops zijn hebben de mannetjes alweer geen zin meer.

In China zijn al experimenten geweest om pandamannetjes te stimuleren door hen viagra te geven en hen naar pandaporno te laten kijken. Maar dat bleek geen groot succes.

Onhandige mannetjes

Als het dan toch tot intimiteiten komt, blijken mannetjes onhandig. Een volwassen panda weegt tussen de 80 en 150 kg, mannetjes zijn doorgaans 20 procent zwaarder dan vrouwtjes. Bij het paren sleuren deze kolossen gewicht mee.

Als het mannetje het vrouwtje probeert te berijden, kan hij vaak zijn evenwicht niet houden. Waardoor het koppel niet tot paren komt of "de daad" gewoon mislukt.

Ook daar hebben ze in China al op geoefend. Zo worden de panda's in Chengdu "getraind" met hoog hangend fruit om hun uithoudingsvermogen aan te zwengelen. Ze moeten op twee poten staan, waardoor hun bekken en de heupen geoefend raken voor het uiteindelijke liefdesspel.

Als een panda toch zwanger raakt

Als een panda toch zwanger raakt, is het maar de vraag of het jong in leven blijft. Bij de geboorte van meerdere jongen in het wild steken pandavrouwtjes al hun energie in de opvoeding van 1 nakomeling. De rest van het nest wordt verstoten.

Dat werd ook in Pairi Daizi benadrukt: "Hier hebben we de luxe om beide jongen te laten overleven". Daarom wordt er in Pairi Daiza altijd één jong bij de mama gehouden en één in de couveuse. "We wisselen voortdurend."