Videospeler inladen...

Dotan geeft trollenleger toe: "Ik was heel naïef"

Dotan geeft toe dat hij valse profielen op sociaal­netwerk­sites heeft ingezet om zijn muziek te promoten. Dat zegt de Nederlandse singer-songwriter in een boodschap op Facebook die hij inmiddels weer heeft verwijderd.

"Ik moet toegeven dat ik aan het begin van mijn carrière in 2011 ben gaan zoeken naar mogelijkheden om mijn muziek te promoten en aan de man te brengen en dat ik hiervoor de hulp heb ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen op sociale media."

Met die woorden bevestigt Dotan in een geschreven en gesproken boodschap op Facebook dat hij de afgelopen jaren zijn carrière een handje heeft geholpen met valse profielen op sociaalnetwerksites. 

Afgelopen weekend pakte De Volkskrant met het nieuws uit op basis van eigen onderzoek. De Nederlandse singer-songwriter zou minstens 140 valse profielen hebben aangemaakt om verhalen op sociaalnetwerksites te manipuleren, te sturen of zelfs integraal te verzinnen.

Zo zou de ontroerende ontmoeting tussen Dotan en een jonge fan die aan leukemie lijdt nooit hebben plaatsgevonden. Dat verhaal stond in een reactie op zijn Facebookprofiel te lezen en trok de aandacht van heel wat media.

Ik was heel naïef en veel te ambitieus en onzeker, denk ik

Dotan

"Dit heb ik uitgewerkt met een team en het is iets waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb en dat ik heel dom vind", zegt Dotan vandaag. "Ik was heel naïef en veel te ambitieus en onzeker, denk ik."

"Afgelopen week ben ik geïnterviewd door de schrijver van het artikel dat afgelopen weekend verscheen (in de Volkskrant) en helaas heb ik hier niet helemaal eerlijk in geantwoord omdat het me overviel, omdat ik bang was en me schaamde en omdat ik niet zo goed wist wat ik moet zeggen. Dat is heel fout. Dat betreur ik echt heel erg."

Dotan zegt tot slot dat hij "uit respect voor de situatie" zijn profielen op de verschillende sociaalnetwerksites leeghaalt. "Dat betekent dat veel mooie herinneringen verdwijnen, maar het is echt tijd voor een schone lei." Alvast in België is zijn boodschap op zijn Facebookpagina inmiddels niet meer te bekijken.

Ik denk dat Dotan het een en het ander aan zijn collega's uit te leggen heeft

Mark Misérus

"We hebben dit ontdekt door veel onderzoek te doen", zegt Mark Misérus in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is 1 van de journalisten van De Volkskrant die het bedrog aan het licht brachten.

"Op zijn minst zijn team zat hier achter. We hebben met zijn voormalige persoonlijke assistent gesproken en zij heeft toegegeven dat ze tientallen valse accounts heeft aangemaakt en dit in opdracht van Dotan. Die trollen liketen hem en zijn muziek, maar het ging ook verder."

"Het is moeilijk te zeggen wat de gevolgen voor zijn carrière zijn. Ik ben benieuwd welke artiesten nog met hem willen samenwerken. Alles is nog vers. Ik denk dat hij het een en het ander aan zijn collega's uit te leggen heeft."

Beluister het hele gesprek met Misérus:

Bekijk meer in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen