Sergeant Hartman maakt vechtmachines van de rekruten. Hij vernedert ze en scheldt ze uit voor rotte vis.

Vuilgebekte drilsergeant Ronald Lee Ermey uit "Full metal jacket" is overleden

De Amerikaanse acteur Ronald Lee Ermey (74) is overleden. Ermey is vooral bekend voor de rol van strenge, tierende en vuilgebekte "drill instructor" Hartman in de Vietnamfilm "Full metal jacket" van regisseur Stanley Kubrick.

Ermey overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was in de jaren 60 een echte drilinstructeur in het Amerikaanse marinierskorps en vocht 14 maanden mee in de Vietnamoorlog, vooraleer hij wegens medische redenen stopte.

Hij zette zijn eerste stappen in de filmwereld toen hij door regisseur Francis Ford Coppola werd ingehuurd als adviseur voor de film "Apocalypse now" (1979), waarin Ermey ook een kleine rol als helikopterpiloot kreeg. Bekend werd hij echter met de film "Full metal jacket" (1987) van regisseur Stanley Kubrick. Daarin schittert hij in zijn rol als tirannieke drilsergeant die mariniers moet klaarstomen voor de oorlog in Vietnam. Hij werd voor die vertolking genomineerd voor een Golden Globe (beste mannelijke bijrol).

Ik ging door en door tot ik niet meer kon... Daarna maakten we een selectie van de sappigste scènes

Hoewel Kubrick een perfectionist was, mocht Ermey de helft van zijn dialogen en verwijten improviseren. "Kubrick duwde op de startknop en ik ging door en door tot ik niet meer kon... Daarna selecteerden we de sappigste scènes", vertelde de acteur daarover. Meestal deed Hartman over een scène drie opnames. Hij was telkens degelijk voorbereid.

In totaal speelde Ermey mee in tientallen films en series, waarin hij vaak getypecast werd voor autoritaire rollen. Zo was hij onder meer te zien in "Mississippi burning", "The Texas chainsaw massacre"-remake (als de sadistische sheriff Hoyt) en "Se7en", en verleende hij zijn stem aan een speelgoedsoldaat in de "Toy story"-animatiereeks.

VIDEO Hartman op zijn best:

Ermey was eerst in het echte leven drilinstructeur geweest.
Getty Images

Meest gelezen