Een serenade voor een fabrieksschoorsteen

Leve de schoorsteen! Dat zeggen toch de Europese erfgoedverenigingen die in de maand mei de industriële schoorsteen centraal stellen. Er komen overal activiteiten, onder meer concertjes, zogenoemde serenades voor een schoorsteen. Bij ons gebeurt dat op 9 mei.   

Schoorstenen zijn merktekens in het stedelijk landschap en op het platteland. Het zijn symbolen van plekken waar mensen ooit werkten en de socio-economische ontwikkeling van een streek bepaalden. Maar de schoorstenen zijn bedreigd. Ooit waren er duizenden in Europa, in sommige landen bleven er maar een handvol over.  

Alle schoorstenen worden broeders

Ook de Spaanse tenor Placido Domingo houdt van schoorstenen. Samen met Europa Nostra roept hij op om op 9 mei de "Ode aan de Vreugde" uit de Negende symfonie van Beethoven uit te voeren in de schaduw van een schoorsteen. Dat hoeft helemaal niet door een symfonisch orkest te gebeuren, al mag dat natuurlijk. Een lokale harmonie, een orkestje uit de plaatselijke academie, zelfs een solist of eenzame zanger volstaat. Meer informatie vindt u hier.  

Ooit hebben die schoorstenen vuile rook uitgebraakt, nu worden ze symbolen van schoonheid en melancholie. En ja, sommige zijn echt mooi, met motiefjes in neo-gothiek of art nouveau. De hoogste schoorsteen ter wereld is die van de elektriciteitscentrale van Ekibastuz in Kazakstan, 420 meter, gebouwd in 1987. De meeste zijn ook verbazingwekkend stevig en hebben nu ook niet zo veel onderhoud nodig. Slopen kan een heuse klus zijn...

Meest gelezen