Eerste lading biopropaan geleverd in Tessenderlo

Bij de firma Primagaz in Tessenderlo is vandaag voor het eerst biopropaan geleverd. Het is de eerste keer dat dit type brandstof in ons land aankomt.

Het gaat om een duurzaam gas dat bovendien minder CO2 uitstoot dan de klassieke fossiele brandstoffen. Vandaag ging het om 550 ton biopropaan, daarmee kunnen 650 gezinnen een jaar lang hun huis verwarmen. Biopropaan wordt gewonnen uit een mix van afvalstoffen - zoals dierlijk en visrestvetafval uit de voedingsindustrie - en hernieuwbare plantaardige oliën. 

Ambities tegen 2040 


De levering van een eerste lading biopropaan vandaag is nog maar een begin, zegt Marianne Holemans. "Tegen 2040 willen we alleen nog maar propaan aanbieden dat gemaakt is op basis van hernieuwbare grondstoffen. Op die manier willen we meewerken aan de vermindering van de uitstoot van fijn stof en C02."

Vaste gasprijs  

In Nederland wordt biopropaan al langer gebruikt, in ons land moeten er eerst nog afspraken gemaakt worden over de prijs. Het biopropaan zal duurder zijn dan het gewone propaan, en omdat er in ons land een vaste gasprijs is, moet de overheid daar nog haar toestemming voor geven.  

Meest gelezen