BELGA/VAN ACCOM

Ethias eindelijk verlost van resterende First-portefeuille

De Belgische verzekeraar Ethias verkoopt de resterende First-portefeuille aan Laguna Life DAC, een Ierse dochter­vennootschap van Monument Re, een herverzekeraar uit Bermuda. Het gaat om ongeveer 4.400 contracten.

De overeenkomst gebeurt wel onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders, staat in een persbericht. Financiële details worden niet bekendgemaakt. Belangrijk detail: als de overname doorgaat, zullen de resterende First-rekeningen niet meer onder de depositogarantie vallen.

De First-rekeningen werden verkocht tot september 2003, waarbij klanten een levenslange garantie van gemiddeld meer dan 3 procent rente kregen. Maar die rekeningen waren in een klimaat van lage rente onhoudbaar geworden. Europa - Ethias moest tijdens de crisis gered worden door de overheden - wil dat het product wordt stopgezet om de solvabiliteit op te krikken.

De voorwaarden van de First-contracten blijven ook na de verkoop aan Laguna Life ongewijzigd, maar de Belgische depositowaarborg van maximaal 100.000 euro vervalt. Ierland heeft immers geen gelijkaardig systeem. Kortom: bij een faillissement wordt het geld niet gewaarborgd door de Ierse overheid.

De overnemer kondigt maandag aan dat hij van plan is om een nieuwe afkoopactie te organiseren. Details daarover zijn er nog niet.

Meest gelezen