Conchita Wurst is hiv-positief "maar kan het virus niet doorgeven": Kan dat? 

Tomas Neuwirth, beter bekend als de Oostenrijkse zangeres en Eurosongfestival-winnares Conchita Wurst heeft bekendgemaakt dat hij al jaren hiv-positief is. Hiv is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Neuwirth zegt dat zijn ziekte onder controle is en dat hij “het virus niet kan doorgeven." Kan dat? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen geeft antwoorden.

“Ja. Dat kan.” Zegt Eric Florence van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Florence is hoofd van de hiv/soa-kliniek van het ITG.  “Wat Tomas Neuwirth zegt, slaat natuurlijk op zijn individuele geval. Om daarvan iets te kunnen zeggen, zou ik natuurlijk de resultaten van het bloedonderzoek moeten zien. Maar het kan zeker zijn dat hij de ziekte niet meer kan doorgeven."

Virale lading

"Als hij behandeld wordt met medicatie, kan je nagaan hoeveel virusdeeltjes er nog in het bloed terug te vinden zijn. Wij noemen dat de virale lading. Als het aantal deeltjes kleiner is dan de detectielimiet, dan mag je aannemen dat die persoon ook niet meer besmettelijk is bij seksuele betrekkingen. Dat is evidentie die gestoeld is op grootschalig wetenschappelijk onderzoek," zegt Florence.

U = U

"De International Aids Society heeft op basis van dat onderzoek eind vorig jaar een nieuwe slogan gelanceerd: U = U.  Waarbij de eerste U staat voor "Undetectable"(ondetecteerbaar) en de tweede voor "Untransmittable" (onoverdraagbaar). Als het hiv-virus in het bloed niet detecteerbaar is, dan ben je ook niet meer besmettelijk.  Andere soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen)  zoals chlamydia, hepatitis B,  gonorroe, ... kan je dan wel nog doorgeven. 

Antivirale medicatie voor iedereen met hiv

"Bij iedereen die hiv-positief test, starten wij in ons land medicatie op", zegt Eric Florence. "Het uitgangspunt en de norm is dat wij bij iedereen de virale lading helemaal naar beneden krijgen tot ondetecteerbaar niveau. Met de huidige medicatie lukt dat. "

"We krijgen in ons land de aids-epidemie beter onder controle. Tussen 2012 en 2016 zagen wij voor de eerste keer in België een systematische daling van het aantal infecties." Toch zijn er in ons land gemiddeld per dag nog altijd 2,5 nieuwe diagnoses van mensen die hiv-positief testen. 

Fact check: besluit

Kan het dat iemand die hiv-positief is en zonder condoom vrijt, zijn partner toch niet besmet? Ja, dat kan. Op voorwaarde dat hij lang genoeg in behandeling is met antivirale middelen en dat het gehalte deeltjes van het hiv-virus in zijn bloed zo gedaald is dat het niet meer meetbaar is.

Meest gelezen