Videospeler inladen...

Gerestaureerd zelfportret van Rubens hangt weer in het Rubenshuis

Veertien maanden is het zelfportret van de Antwerpse kunstschilder Pieter Paul Rubens onder handen genomen door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Nu hangt de meester weer met blozende wangen en rode lippen in zijn atelier in het Rubenshuis.

Na veertien maanden is Rubens weer thuis. Het iconische zelfportret van de meester is helemaal opgeknapt, en het beeldbepalende werk voor het Rubenshuis hangt weer waar het thuishoort. 

Links het schilderij voor de restauratie, rechts erna.

Het schilderij oogt opmerkelijk fris. Maar liefst 10 lagen vernis en verf zijn tijdens de restauratie weggehaald. Zo is de oorspronkelijke verflaag tevoorschijn gekomen en die geeft opmerkelijk veel details prijs. 

Je ziet dat Rubens weinig penseelstreken nodig had om tot dit resultaat te komen. Hij schilderde heel trefzeker zoals alleen de allergrootsten dat kunnen.

Marie-Annelle Mouffe, restauratrice KIK

Dat Rubens zichzelf met blozende wangen en rode lippen heeft afgebeeld, was eeuwenlang onzichtbaar door de vele lagen vernis die op het schilderij werden aangebracht. Ook de witte details van zijn hemd en de brede penseelstreken in de kledij en de achtergrond vallen nu op. 

Hoogtechnologische analyse

Voor het schilderij werd gerestaureerd is het grondig geanalyseerd met hoogtechnologische apparatuur zoals radiografie, infraroodfotografie, uv-fluorescentie en andere analytische technieken. Daarbij is duidelijk geworden dat het formaat van het schilderij enkele keren gewijzigd is.  Oorspronkelijk bestond het uit twee verticale planken. Maar vorige eigenaars lieten het schilderij ooit zelfs verzagen tot een ovaal.  Om het werk weer rechthoekig te maken zijn er nadien vier hoeken toegevoegd

sigridspinnox

Het schilderij is in het verleden verschillende keren gerestaureerd. Op sommige plekken bedekten maar liefst elf lagen van overschilderingen, vullingen en vernislagen het kunstwerk. Daardoor zag het schilderij er wat gelig uit en was de hand van de meester niet meer te zien. 

Welkomstfeest voor terugkeer Rubens

Het Zelfportret van Rubens, één van de vier nog overblijvende zelfportretten van de barokmeester in de wereld, hangt weer in het atelier van het Rubenshuis in Antwerpen. 

Voor het Rubenshuis is dit het beeldbepalende werk. Het is gemaakt voor deze plek en het hangt nu weer op zijn oorspronkelijke plaats.

Ben Van Beneden, directeur Rubenshuis

De terugkeer van dit zelfportret wordt zaterdag 21 april gevierd met een groot welkomstfeest in en rond het Rubenshuis in Antwerpen. Er zijn lezingen waar je meer te weten komt over de restauratie van het werk. Je kan op de foto met de meester of een eigen zelfportret maken. Het museum blijft dan uitzonderlijk open tot 20 uur en de activiteiten zijn gratis. 

Het feest is dé opwarmer voor het stadsfestival "Antwerpen Barok 2018" waarvan Rubens de gastheer is. Het gaat van start op 1 juni.

Belga

Meest gelezen