Videospeler inladen...

Jambon stelt nieuwe dienst voor die vliegtuigpassagiers screent

Sinds kort is er een nieuwe dienst in ons land die een deel van de vliegtuigpassagiers screent. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd. Enkele leden van de vier Belgische veiligheidsdiensten werken daarvoor nauw samen. Zij screenen nu al de gegevens van mensen die met Brussels Airlines vliegen, de andere luchtvaartmaatschappijen volgen stilaan. 

Op 15 januari is de BelPIU van start gegaan: de 'Belgian Passenger Information Unit'. De dienst bestaat uit een 30-tal mensen van de federale politie, staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en douane.  Zij werken nauw samen vanuit een goed beveiligde ruimte van het crisiscentrum. Hun taak? Het verzamelen, opslaan en verwerken van passagiersgevens.

Op die manier wil onze overheid de strijd aangaan met terrorisme en ernstige criminaliteit. Het gaat dan onder meer om drugshandel, mensensmokkel, moord, enzoverder. "Als dat mensen zijn waarvan we vermoeden dat ze met terreur of zware criminaliteit gelinkt zijn, dan kan je preventie acties ondernemen voor er problemen zijn," zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Want passagiersgegevens spelen een belangrijke rol bij het in kaart brengen van reisbewegingen, het verzamelen van bewijsmateriaal en het opsporen van dubieuze netwerken. 

De toekomst? Screening van alle reizigers

Op dit moment worden de gegevens van 28% van de luchtvaartpassagiers in ons land geanalyseerd. En die screening heeft zijn vruchten al afgeworpen. "Door de analyse van de passagiersgegevens konden op de luchthaven van Zaventem al twee personen gearresteerd worden met 7,2 kilo heroïne in hun bagage," zegt Cathérine De Bolle, topvrouw van de federale politie. 

Op termijn moeten alle reizigers van internationale vlieg-, trein-, bus- en bootreizen gescreend worden. 

Meest gelezen