Videospeler inladen...

Ultraorthodoxe jood op CD&V-lijst in Antwerpen? "De man staat volledig voor gelijkheid van man en vrouw" 

Volgens het joodse blad "Joods Actueel" krijgt Aron Berger de 9e plek op de CD&V-lijst in Antwerpen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Berger is een ultraorthodoxe jood die voor ritueel slachten is en vrouwen niet de hand wil schudden. Dat roept heel wat vraagtekens op, maar Michael Freilich van Joods Actueel ziet geen tegenstelling met het principe van gelijkheid van man en vrouw.

Aron Berger zelf kondigde zijn kandidatuur aan in een filmpje  waarin hij het heeft over CD&V als "een van de enige partijen die nog een beetje gevoel hebben met het geloof" (zie filmpje bovenaan, met simultane vertaling van Michael Freilich) Hoofdredacteur Freilich van Joods Actueel spreekt alvast over "een belangrijke mijlpaal voor de politiek en voor de chassidische joden".

"Het is uniek omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van het land dat een ultraorthodoxe jood deelneemt aan de verkiezingen. Dat is een positieve zaak, want deze mensen maken deel uit van de maatschappij. Ze werken hier, ze leven hier, ze gaan hier naar school en betalen hun belastingen. Dus mogen ze ook deelnemen aan de verkiezingen", stelt Freilich in een reactie.

Niet de hand schudden van vrouwen

Berger is 42 en woont en werkt al zijn hele leven in Antwerpen. "Wij staan voor integratie, niet voor assimilatie", vertelt hij over de ultraorthodoxe joden in de stad aan Joods Actueel, dat hem meteen enkele netelige vragen voorlegt.

Zo vraagt het medium hem naar zijn standpunt over ritueel slachten. "Uiteraard is respect voor dieren uiterst belangrijk in ons geloof", zegt hij. "Het is zelfs een religieuze verplichting. Maar ik blijf erbij dat ritueel joods slachten moet worden toegelaten." Religieuze vrijheid kan perfect samengaan met respect voor dieren, vindt hij.

Joods Actueel vraagt Berger ook of hij een vrouw een hand wil geven. "Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof", zegt hij. "Ik zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame."

"Ik ben blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging. Ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen."

Ik zal uitleggen aan mensen waarom ik geen hand geef aan een andere dame

Controverse

Intussen is al wat controverse ontstaan over de ultaconservatieve standpunten van Berger. Antwerps Open VLD-kopman Philippe De Backer spreekt van "weinig respect". Ook binnen de CD&V-rangen zelf komt er kritiek: Hendrik Bogaert zegt op Twitter onomwonden dat iemand die geen hand wil geven aan vrouwen "niet hoort op de lijsten van CD&V". Antwerps lijsttrekker Kris Peeters wijst er echter op dat elke kandidaat op de lijst de gelijkheid van mannen en vrouwen respecteert.

Michael Freilich ziet naar eigen zeggen geen tegenstelling met het principe van gelijkheid tussen man en vrouw. "Aron Berger staat volledig voor de gelijkheid van man en vrouw. Het feit dat hij niet de hand schudt van andere vrouwen, heeft te maken met de culturele achtergrond van zijn geloof. Zijn geloof stelt dat als je gehuwd bent, je eigen vrouw de enige is die je mag aanraken."

"Die regels zijn voor de chassidische joden zelf, ze gaan dat niet opleggen aan anderen", verduidelijkt Freilich. "Als je kijkt naar de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, daar nemen ultraorthodoxe mannen al tientallen jaren deel aan de politiek en dat heeft nooit tot enig probleem geleid."

Meest gelezen