Kies je favoriete aria of duet in de Opera Top 50 van Klara

Op dinsdag 1 mei zendt Klara de Opera Top 50 uit. En iedereen kan die mee samenstellen. Klara stelt een lijst van 50 aria's en duetten voor, en daaruit kan iedereen zijn persoonlijke top drie selecteren. De optelsom van al die voorkeuren zal bepalen hoe de Opera Top 50 zal klinken.

Een Top 50 kan je net zo goed maken van de meest geliefde aria's en duetten uit de opera als van popmuziek, vindt de klassieke radiozender Klara. En dus  presenteren Sylvia Broeckaert en Mark Janssens op dinsdag 1 mei de Opera Top 50 van Klara, tussen  12 en 18 uur.

Hoe die Opera Top 50 zal klinken, bepalen uiteindelijk de luisteraars. Klara heeft een lijst van 50 beroemde en geliefde aria's en duetten samengesteld. Daaruit kan iedereen die dat wil zijn persoonlijke top drie selecteren. De optelsom van al die voorkeuren zal de uiteindelijke volgorde van de Opera Top 50 bepalen. Hier vindt u alle informatie.

Interieur van de Muntschouwburg, Brussel.
Belga

Brengt een barokaria u in hogere sferen of gaat u helemaal uit de bol bij sprankelend belcanto? Verkiest u een emotionele of een virtuoze aria, een mooie proloog, of ziet u liever een liefdesduet op 1 eindigen? Er is voor elk wat wils: van "La musica" uit de Orfeo van Monteverdi, over "Der Hölle Rache" uit De Toverfluit van Wolfgang Amadeus Mozart, tot "Summertime" uit Porgy and Bess van George Gershwin. 

Bij de top drie die elke deelnemer samenstelt is de volgorde van belang: de nummer 1 krijgt het hoogste aantal punten, en nummer 3 het laagste aantal. Alle voorkeuren samen bepalen op welke plaats elk van de nummers in de Top 50 zal eindigen. 

"De Toverfluit' van Wolfgang Amadeus Mozart in een productie van de Munt, 2005.
Belga

Tien jaar geleden zond Klara al eens een top 20 van opera-aria's uit, daar hoorde toen ook de uitgave van een dubbel-cd bij. Nu is de aanpak dus iets breder. En als een nummer een mooi verhaal of een ontroerende herinnering oproept, dan kan de luisteraar dat ook melden aan Klara. De mooiste verhalen leveren een prijs op.

Het is natuurlijk niet toevallig dat Klara net nu met een Top 50 van vocale muziek komt. Op diezelfde dinsdag 1 mei start de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar in het teken van de zang staat. De finale vindt plaats van donderdag 10 tot zaterdag 12 mei in Bozar. 

Meest gelezen