TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Londen en Washington waarschuwen voor "Russische cyberaanvallen"

Rusland probeert Amerikaanse en Britse bedrijven en overheidsdiensten schade toe te brengen met cyberaanvallen. Dat melden de VS en het Verenigd Koninkrijk in een unieke gezamenlijke mededeling.

"Russische, door de staat gesteunde spelers, gebruiken gecompromitteerde routers om vallen uit te voeren, bedoeld voor spionage, om intellectuele eigendommen te verkrijgen, toegang te behouden tot netwerken en mogelijk een basis te leggen voor toekomstige operaties", zo luidt de gezamenlijke verklaring van het Department of Homeland Security en de FBI in de VS en het National Cyber Security Center in het Verenigd Koninkrijk.

"Verschillende bronnen, die zowel binnen de overheid als voor de privé aan onderzoek doen naar cyberveiligheid, en bondgenoten hebben deze activiteiten gemeld aan de Amerikaanse en Britse regeringen", klinkt het.

Man-in-the-middleaanvallen

In de waarschuwing krijgen bedrijven ook advies over hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Ze krijgen daarnaast een specifieke waarschuwing over zogenoemde man-in-the-middleaanvallen op routers. Dat zijn aanvallen waarbij informatie wordt onderschept zonder dat de twee partijen die de informatie uitwisselen, daarvan op de hoogte zijn.

De Amerikaanse en Britse relaties met het Rusland van Poetin staan op een dieptepunt, na de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en de gifgasaanval in Syrië. Op die aanval antwoordden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met raketaanvallen. Na die aanval steeg de activiteit van Russische "trolls" met 2.000 procent, aldus het Pentagon.

Eerder waarschuwde de Britse inlichtingendienst GCHQ er al voor dat Rusland zijn cyberkennis inzette om democratieën te viseren.

Meest gelezen