N-VA en CD&V vechten hard over "zachte thema's" Welzijn en Onderwijs

De N-VA heeft vanmiddag een visienota tegen eenzaamheid gelanceerd. Vorige week trok de partij hard van leer tegen het M-decreet. U dacht misschien dat de N-VA vooral bezig is met "harde" thema's zoals economie of migratie. Wel, dan hebt u het mis.

Het is geen toeval dat de N-VA zich begeeft op typisch CD&V-terrein. "Zeker en vast", zegt radiojournalist Marc Van de Looverbosch in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Naast Bart De Wever zat vanmiddag Lorin Parys, een jong en beloftevol parlementslid en kandidaat-burgemeester in Leuven. Dat is ook de man die bij de N-VA Welzijn ter harte neemt en zijn kritiek op Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) niet spaart."

Er gaat veel geld naar Welzijn, maar de resultaten zijn niet altijd wat ze moeten zijn

Marc Van de Looverbosch

Parys liet zijn stem eerder al horen in verband met gehandicaptenbeleid en in verband met de tergende traagheid op het departement Welzijn. "Onlangs nog had hij snoeiharde kritiek omdat er geen plaats was voor jeugddelinquenten in een gesloten instellingen", duidt Van de Looverbosch. "Er gaat veel geld naar Welzijn, maar de resultaten zijn niet altijd wat ze moeten zijn."

Dus stelt de N-VA zich kritisch op. "Dat steekt bij CD&V. Kritiek vanuit de oppositie, tot daaraan toe, maar vanuit de eigen meerderheid is dat bijzonder pijnlijk. Vorige week was er dan nog de harde kritiek van Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) op het M-decreet. Dat kon Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) niet echt appreciëren.

Ze hebben veel geld gekregen en betalen daar nu ook een prijs voor

Marc Van de Looverbosch

Toont de N-VA dezer dagen interesse voor zachte thema's en waagt de partij zich meer op CD&V-terrrein? "Rond Welzijn wordt hard gevochten", weet Van de Looverbosch."Dat was al zo in 2014 bij de vorming van de Vlaams regering. CD&V heeft toen hard op tafel geklopt: zij wilden Welzijn en Onderwijs binnenhalen. Ze hebben veel geld gekregen en betalen daar nu ook een prijs voor."

Aan het einde van de vorige legislatuur was er trouwens al een crisis rond de hervorming van het secundair onderwijs. "Toen bemoeide N-VA-voorzitter Bart De Wever zich ermee. "Tene quod bene" (behoud wat goed is,nvdr.), luidde zijn boodschap toen." Een pleidooi dus voor het traditionele algemeen secundair onderwijs (aso). 

"Zo zien we dat die twee CD&V-departementen Welzijn en Onderwijs misschien wel begerenswaardig voor de N-VA zijn", besluit Van de Looverbosch. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

In elk geval is het N-VA-initiatief niet onopgemerkt gebleven in CD&V-kringen. Dat blijkt uit onderstaande tweet van de partijwoordvoerder. 

Meest gelezen