Videospeler inladen...

N-VA lanceert een visienota tegen eenzaamheid: "Eenzaamheid even schadelijk als 15 sigaretten per dag"

Ruim anderhalf miljoen Vlamingen voelen zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. N-VA lanceert daarom een visienota tegen eenzaamheid. Het moet een speerpunt worden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, maar ook het federale en het Vlaamse niveau kunnen initiatieven nemen.

"Chronische eenzaamheid is even schadelijk als het roken van vijftien sigaretten per dag", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). "In Antwerpen voelen vier op de tien ouderen zich eenzaam", voegt Antwerps burgemeester en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) toe. Volgens hen zijn niet alleen ouderen eenzaam, ook jongeren kampen met het probleem.

"Groot-Brittannië heeft zelfs een minister die bevoegd is om eenzaamheid aan te pakken", zegt De Wever. "Wij denken dat vooral de lokale besturen (de gemeenten, red.) het beste geplaatst zijn voor dit beleid. Maar dat neemt niet weg dat je op het Vlaamse en het federale niveau ook wel initiatieven kan nemen."

De Wever en Parys bundelen "40 succesvolle voorbeelden van lokale projecten tegen eenzaamheid". Izegem heeft bijvoorbeeld een "meldpunt" voor eenzame mensen en in Antwerpen is er een sociaal medium gelanceerd om buurtbewoners te ontmoeten.

"Er zijn heel wat concrete acties die het gemeentebestuur kan organiseren, blijkt uit deze voorbeelden", zegt Lorin Parys in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Tijdens huisbezoeken merk je hoeveel mensen er eenzaam achter een deur zitten.

Lorin Parys (N-VA)

"We hebben tijdens huisbezoeken gemerkt hoeveel mensen er eenzaam achter een deur zitten", aldus Parys. "Ook in Brugge waren er enkele mensen die kort na elkaar gestorven zijn en pas veel later zijn gevonden, omdat ze eenzaam zijn. Dit heeft ons tot nadenken gestemd."

"De meeste initiatieven tegen eenzaamheid zijn vooral voor ouderen, maar het grootste risico op eenzaamheid is er voor mensen tussen de 40 en de 69 jaar, en ook jongeren voelen zich vaak eenzaam."

Meest gelezen