Nog altijd maar 1 op de 3 ziekenhuizen laat patiënten kosten online berekenen

Hoeveel kost een behandeling of opname in een ziekenhuis? Op amper 1 op de 3 ziekenhuiswebsites kunt u dat berekenen, zo blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM). De situatie is met name schrijnend bij de Brusselse en Waalse ziekenhuizen.

Voor patiënten blijft het moeilijk om de kosten in te schatten van een behandeling en/of verblijf in een ziekenhuis. De CM nam 99 websites van ziekenhuizen, waarvan 54 Vlaamse, onder de loep. Maar nauwelijks 35 sites bieden een online kostenraming aan. 

Vooral de Vlaamse ziekenhuizen hebben een inspanning gedaan: 63 procent van de onderzochte Vlaamse ziekenhuissites heeft zo'n kostenramingstool ter beschikking. De situatie is helemaal anders in Wallonië, waar u maar op 3 procent van de ziekenhuiswebsites de kosten kunt laten inschatten. En geen enkel Brussels ziekenhuis dat de CM onderzocht, biedt zo'n simulatie aan.

Zij hebben nog werk voor de boeg. Artsen en ziekenfondsen hebben namelijk afgesproken dat ziekenhuizen tegen begin volgend jaar voor een aantal veel voorkomende behandelingen zo'n kostenraming moeten aanbieden. In dat akkoord is ook sprake van een standaardmodel voor zo'n kostensimulatie dat de ziekenhuizen, artsen en ziekenfondsen samen moeten uitwerken. De CM dringt daar naar aanleiding van dit onderzoek nogmaals op aan.

Beterschap

Er is overigens ook beterschap op sommige vlakken, zo laat de CM nog weten. Zo informeren ziekenhuizen hun patiënten veel beter dan vijf jaar geleden hoe de ziekenhuisfactuur eruit ziet, over de kamer- en honorariumsupplementen en over de rechten van de patiënt.

Meest gelezen