Videospeler inladen...

OPCW: “Onderzoeksteam kan Douma nog steeds niet binnen”

Syrië en Rusland hebben volgens Britse diplomaten het expertenteam van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) nog niet toegelaten in de Syrische stad Douma, waar anderhalve week geleden bij een aanval mogelijk chemische wapens werden gebruikt. Volgens de Russische ambassade bij de OPCW zouden de onderzoekers woensdag toch naar Douma kunnen.

Het OPCW-team, dat de veronderstelde aanslag met gifgas moet onderzoeken, is zaterdag in Damascus gearriveerd, maar het kan niet verder reizen. "Rusland en Syrië hebben nog geen toegang tot Douma gegeven. Onbeperkte toegang is essentieel", klinkt het in een tweet van de Britse delegatie.

Ahmet Uzumcu, de directeur-generaal van de OPCW bevestigde dat "het team nog niet is ingezet in Douma".

Uzumcu zei dat Syrische en Russische functionarissen die deelnamen aan vergaderingen in Damascus, het onderzoeksteam hadden verteld "dat er nog steeds hangende beveiligingsproblemen waren die eerst moesten worden opgelost voordat ze er aan de slag zouden kunnen gaan". Uzumcu zei verder dat de Syrische autoriteiten 22 mensen aanboden om als getuigen te kunnen interviewen in Damascus.

"Onderzoeksteam woensdag naar Douma"

De Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad bevestigde intussen dat regeringsfunctionarissen de OPCW-experten hebben ontmoet. "Met de experten, die al drie dagen in Syrië zijn op verzoek van de Syrische regering, is de samenwerking bij het onderzoek naar de veronderstelde aanval met gifgas in de stad Douma in Oost-Ghouta besproken", zo werd al-Mokdad geciteerd door het staatspersagentschap SANA.

Ondertussen meldt de Russische ambassade bij de OPCW dat het onderzoeksteam woensdag kan beginnen met hun onderzoek in de stad Douma.

Rusland: "Vertraging onderzoek door raketaanvallen VS"

De Russen hebben de beschuldigingen van Groot-Brittannië dat ze het werk van de OPCW in Syrië zouden bemoeilijken, ontkend. "Dat is volledig uit de lucht gegrepen. Dat is nog maar eens een verzinsel van de Britten", zei viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov.

Door de raketaanvallen van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de OPCW-experten nog niet kunnen beginnen aan hun onderzoek, zei hij nog. "De gevolgen van de illegale en onwettige acties beletten dat", zei de diplomaat.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken voegde eerder nog toe dat het onderzoeksteam een vergunning van de VN nodig had om Douma binnen te kunnen. Volgens een Brits ambassadeur had het team wel degelijk toestemming van de VN.

Bijeenkomst OPCW "achter gesloten deuren”

De bijeenkomst van de OPCW gebeurde achter gesloten deuren. Toch lekten de aanwezigen heel wat informatie op Twitter. Vooral Rusland en de Britten schoten naar elkaar met scherp.

De Russen haalden uit naar de Britten dat ze een vergeldingsactie uitvoerden, terwijl ze spreken van het “mogelijk gebruik van chemische wapens”.

De Britten vinden dat weer dat “te veel leden van de OPCW hun verantwoordelijkheid ontwijken”. Ook lekte informatie uit over de Amerikaanse vertegenwoordiger. Volgens de VS zou Rusland bewijsmateriaal in Douma hebben aangepast. Rusland ontkent dat.

Vermoedelijke gifaanval Douma

In Douma, een stadje in Oost-Ghouta bij Damascus, is anderhalve week geleden een aanval uitgevoerd waarbij vermoedelijk chemische wapens zijn gebruikt. Bij de aanval vielen tientallen doden. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben als vergelding gerichte aanvallen uitgevoerd op Syrië. De OPCW stuurt nu een team naar Douma om te onderzoeken of er effectief chemische wapens werden gebruikt.

Meest gelezen