Videospeler inladen...

Duits bolwerk Hill 80 wordt blootgelegd in Wijtschate

Voor wie dacht dat alle resten van de Eerste Wereldoorlog intussen zijn blootgelegd in de Westhoek: niets is minder waar. Vanmorgen is een bijzonder interessante archeologische opgraving gestart in Wijtschate, in Heuvelland. Er komt een nieuwe woonwijk op die plek, precies waar tijdens de oorlog een vesting van de Duitsers stond.

'Dig Hill 80', zo heet het project dat archeoloog Simon Verdegem opstartte met een Duits militair historicus en een Britse professor. Doel is om Hill 80 (Heuvel 80) bloot te leggen, voor er na de zomer een woonwijk op wordt gebouwd. Het is een unieke Duitse site in Wijtschate (Heuvelland), die tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits bolwerk was, uitgebouwd rond een molen. Aansluitend is een complex stelsel van loopgraven aangelegd én een groot deel van de site is 100 jaar later nog nooit omgeploegd. Opmerkelijk: de financiering van het project kwam er voor een groot deel door crowdfunding.

140.000 euro

De initiatiefnemers zochten 140.000 euro van 'de crowd' om het project te kunnen realiseren. Dat bedrag was nodig, bovenop de bijdrage van de bouwheer van de woonwijk. Het zag er lang naar uit dat het niet zou lukken, maar uiteindelijk bracht de crowdfunding bijna 180.000 euro op. Ruim voldoende dus om de site bloot te leggen. Het meeste geld kwam uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, gevolgd door ons land en Duitsland.  Tot eind juni-begin juli komen ook vrijwilligers helpen uit allerlei landen.

Dag 1: muren, vloeren, huisraad en kogels

Vandaag is de opgraving gestart, met mooie resultaten. Delen van de binnenvloer van de hoeve die bij de windmolen hoorde, zijn blootgelegd, én ze verkeren in uitstekende staat. Ook de fundamenten, en delen van binnen- en buitenmuren zijn zichtbaar. Daarnaast is er een botermes bovengekomen, enkele vorken en veel scherven van borden en kopjes.

(lees verder onder de foto)

Binnenvloer van de hoeve bij de windmolen

Nog geen obussen of extra slachtoffers

Er zijn ook al enkele militaire vondsten gedaan, voorlopig gaat het over een Duitse gamel en Duitse, Britse en Franse kogels. Geheel in de lijn van de verwachtingen, want soldaten van die legers zijn hier in de periode 1914-1918 geweest. Uit de proefopgravingen is ook al gebleken dat er nog lichamen onder de grond zitten, minstens 8, maar die zijn dus nog niet bovengehaald.  Eens het zover is, zullen alle lichamen door een team experts onderzocht worden om ze dan later te herbegraven. De opgravingen moeten ten laatste op 13 juli klaar zijn. Na het bouwverlof komt op de plek een nieuwe verkaveling.

Meest gelezen